Імунітет до коронавірусу: ВООЗ зробила тривожне попередження всьому світу
Категорія
Світ
Дата публікації

Імунітет до коронавірусу: ВООЗ зробила тривожне попередження всьому світу

Імунітет до коронавірусу: ВООЗ зробила тривожне попередження всьому світу
Джерело:  online.ua

Ще немає доказів того, що люди, які вилікувалися від коронавіруса, мають імунітет до COVID-19. У ВООЗ попередили весь світ про ризики повторного зараження коронавірусом, навіть якщо в крові у пацієнта виявлені антитіла до SARS-CoV-2, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу організації.

У ВООЗ нагадали, що розвиток імунітету до збудника через природну інфекцію є багатоетапний процес, який зазвичай відбувається протягом 7-14 днів - організм людини негайно реагує на вірусну інфекцію неспецифічною вродженою відповіддю, при якій макрофаги, нейтрофіли і дендритні клітини уповільнюють розвиток вірусу і можуть навіть запобігати його появі. Ця же неспецифічна відповідь супроводжується адаптивною відповіддю, коли організм виробляє антитіла, які специфічно зв'язуються з вірусом. Ці антитіла є імуноглобулінами. Організм також виробляє Т-клітини, які розпізнають і знищують інші клітини, заражені вірусом. Це називається клітинним імунітетом. Ця комбінований адаптивний відповідь може вивести вірус з організму, і, якщо відповідь досить сильна, може запобігти розвитку важкої хвороби або повторному зараженню тим же вірусом.

"ВООЗ продовжує аналіз даних про відповіді антитіл на інфекцію SARS-CoV-2.2-17 Більшість з цих досліджень показують, що у людей, які одужали від інфекції, є антитіла до вірусу. Тим не менш, деякі з цих людей мають дуже низький рівень нейтралізуючих антитіл в крові, що дозволяє припустити, що клітинний імунітет також може мати вирішальне значення для відновлення. Станом на 24 квітня 2020 року жодне дослідження не оцінювало, чи забезпечує присутність антитіл до SARS-CoV-2 імунітет до подальшої інфекції цим вірусом у людей ", - йдеться в повідомленні ВООЗ.

Експерти організації підкреслили, що лабораторні тести, які виявляють антитіла до SARS-CoV-2 у людей, включаючи швидкі імунодіагностичні тести, потребують подальшої валідації для визначення їх точності і надійності. Справа в тому, що неточні тести можуть помилково класифікувати людей двома способами. По-перше, вони можуть помилково позначати людей, які були заражені, як негативні, а по-друге, що люди, які не були заражені, помилково позначаються як позитивні.

Такі помилки можуть мати серйозні наслідки, так як багато країн в даний час проводять тестування на антитіла до SARS-CoV-2 на рівні населення, щоб виявити рівень колективного імунітету. ВООЗ підтримує ці дослідження, оскільки вони мають вирішальне значення для розуміння ступеня факторів ризику, пов'язаних з інфекцією. Але більшість з цих результатів тестів не призначені для визначення того, чи є ці люди несприйнятливими до вторинних інфекцій, тобто до повторного зараження коронавірусом.

"На даному етапі пандемії недостатньо даних про ефективність антитіл-опосередкованого імунітету. Люди, які вважають, що у них імунітет до коронавірусу, тому що вони отримали позитивний результат тесту, можуть ігнорувати рекомендації громадської охорони здоров'я. Таким чином, використання таких сертифікатів може збільшити ризики подальшої передачі ", - попередили в ВООЗ.

У Всесвітній організації охорони здоров'я закликали всі країни світу відмовитися від ідеї видачі "паспортів імунітету" по коронавірусу, які планують видавати людям з антитілами до SARS-CoV-2. На підставі цих "сертифікатів" європейцям хочуть дозволити подорожувати і працювати.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні хочуть запустити масове ІФА-тестування на антитіла до нового коронавірусу- для визначення наявності імунітету до коронавірусної хвороби. Це буде тест на специфічні антитіла, який покаже, перехворіла людина COVID-19 чи ні, і чи є у неї імунітет.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?