Індонезію знову накрив потужний стратовулкан - моторошні відео
Категорія
Світ
Дата публікації

Індонезію знову накрив потужний стратовулкан - моторошні відео

Індонезію знову накрив потужний стратовулкан - моторошні відео
Джерело:  online.ua

У понеділок, 10 серпня, в Індонезії сталося друге за три дні виверження потужного стратовулкана Синабунг. Наслідки виверження в більшій мірі відчули на собі жителі острова Суматра, де стовпи попелу піднялися в висоту до 2,5 км. Місцева влада закликала жителів по можливості не залишати будинки, а на вулиці носити захисні маски. Моторошні відео виверження вулкана очевидці публікують в соцмережах, передає ONLINE.UА.

Як відомо, Синабунг вивергається майже щороку з 2010 року і приносить чимало клопоту жителям Індонезії - до цього він спав 400 років. Часто ризикам піддаються туристи, які з різних куточків світу приїжджають подивитися виверження лави стратовулкана.

У серпні 2020 року Синабунг прокидається вже вдруге. Вранці 10 серпня в небо він викинув гігантську хмару попелу - приблизно 5 км в діаметрі і близько 2,5 км у висоту. На відео, які розповсюджуються в мережі, видно, як з вулкана з'являються клуби попелу. Місцеві жителі розповідають, що в момент виверження стротовулкана небо раптово почорніло, а звук нагадував гуркіт грому.

Нагадаємо, стратовулкан - це шаруватий вулкан, що має конічну форму. Він складається з безлічі затверділих шарів лави, тефри і вулканічного попелу. Характеризується високою, крутою формою і періодичними вибуховими виверженнями. Вивергається лава з стратовулкана в'язка і густа, завдяки чому вона застигає перш, ніж встигає далеко поширитися.

Стратовулкан Синабунг є одним з понад 120 діючих вулканів в Індонезії, який схильний до сейсмічної активності через своє розташування на тихоокеанському "Вогненному кільці" - дузі вулканів і ліній розломів, які оточують басейн Тихого океану. У 2010 році він вперше прокинувся після багатовікової сплячки. Тоді були зафіксовані викиди диму і попелу на висоту не менше 1,5 км, які накрили 12 сіл. Виверження змусило близько 12 тисяч жителів індонезійського острова Суматра покинути свої будинки. Протягом декількох днів свої будинки залишили понад п'яти тисяч осіб, які втекли якнайдалі від вулкана.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що на Балі з новою силою розбушувався вулкан Агунг.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?