Іноді жаліти не можна: український капелан розповів, як бореться з "аватарами" в АТО
Категорія
Події
Дата публікації

Іноді жаліти не можна: український капелан розповів, як бореться з "аватарами" в АТО

Іноді жаліти не можна: український капелан розповів, як бореться з "аватарами" в АТО
Джерело:  online.ua

Український капелан Олег Заболотний, який духовно допомагає українським воїнам в зоні АТО на Донбасі, розповів, як намагається боротися з пияцтвом на передовій.
Про це він повідомив в інтерв'ю ONLINE.UA.
За його словами, бійці часто звертаються до нього зі своїми проблемами, і, зокрема, з тими, які пов'язані з алкоголем.
«Знаєте, дуже часто хлопці приходять і кажуть: ось, у мене є проблема... Кажу - ні, ти не маєш проблеми. Чому ні? Тому що ти, - кажу, - хорошого робиш? Я не дорікаю тобі. Хочу допомогти - але не можу тебе зрозуміти», - пояснив він.
Капелан додав, що часто намагається навчати бійців.
Читайте також: Бійці ще не зрозуміли, що це війна, і загинули: полковник АТО розповів про страшний бій.
«У нас, наприклад, зарплата 4 тисячі. У вас - скажімо, 12 тисяч. І ось у тебе вдома залишилася сім'я. Ти тут випиваєш - а твої діти залишаються без грошей. Тому що ти то, що був би винен дітям віддати, віддаєш державі, коли на тебе складають протокол», - заявив він.
Капелан намагається пояснити бійцям, що в таких випадках, «замість того, щоб підтримати свою сім'ю, ти фінансуєш місцевий бюджет там, де ти перебуваєш, на передовій».
«Так кому ти зробив гірше? Тільки собі. Тому що ти не вирішив проблему - ти її тільки більше загострив. І додому грошей не переслав, і сам не маєш», - розповів Заболотний.
У той же час він додав, що «в деяких випадках жалість породжує ще більшу біду».
«Наприклад, випив чоловік. А потім прийшов і каже: ось, капелан, випив я - каюсь... Ти намагаєшся людину зрозуміти, вислухати. Віриш обіцянкам, що подібне не повториться. Словом, жалієш людину», - зізнався капелан.
Але бувають випадки, коли «проходить деякий час - а він знову п'яний, і накоїв ще більше проблем, ніж перший раз».
Читайте також: На початку війни на Донбасі бійців доводилося змушувати стріляти - командувач сектору М.
«Або сів в машину, виїхав, нікого не запитавши - і потрапив в аварію. Розумієте? І все через те, що йому колись зробили поблажку, спустили ситуацію, сказали, що розуміють... І він уже підставляє священика. Чому? Бо священик пожалів його. Хоча повинен був за людиною ходити і дивитися - як за дитиною малою», - зізнався Заболотний.
Капелан додав, що «всі хлопці - це мої духовні діти».
«А я - як батько. Повинен ходити. Повинен дивитися», - резюмував він.
Як відомо, в зоні АТО на Донбасі «аватари» - жаргонна назва питущих військових.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Здорова людина повинна боятися, їй є що втрачати - український капелан про роботу в АТО і війну на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?