Інститут нацпам'яті пояснив нелогічність вихідного дня 8 березня в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Інститут нацпам'яті пояснив нелогічність вихідного дня 8 березня в Україні

Інститут нацпам'яті пояснив нелогічність вихідного дня 8 березня в Україні
Джерело:  online.ua

Вихідним днем свято 8 березня стало в Україні за часів панування радянської влади. Це свято залишилося державі “у спадщину” та є чинним досі, у 2021 році. В українському інституті національної пам’яті тим часом розкритикували той факт, що пам’ятна дата про боротьбу жінок за свої права стала офіційним державним вихідним у незалежній Україні. Голова відомства Антон Дробович назвав це вкрай “нелогічним”. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Україна 24”.

“Позиція Інституту така – якщо це був день, зокрема, боротьби за трудові права жінок, то вихідний день у день перемоги трудових прав жінок виглядає дуже нелогічно. Тому це не обов'язково має бути вихідний день”, - вважає він.

За словами директора інституту, питання про скасування державного вихідного на 8 березня не може стати настільки ж принциповою темою, “як те, якими сенсами його наповнювати”.

“Питання, чи сповідувати традиції радянської людини – "весна, краса"?.. Ні, це не сприймають багато хто, до речі не сприймають і люди старшого віку цю радянщину”, - стверджує Дробович.

Наразі, як уточнив він, в Україні робота над спеціальним законопроєктом про свята й пам’ятні дати знаходиться на завершальній стадії.

“Під час громадського обговорення всі зможуть взяти участь і розібратися, хочуть вони неробочий день чи не хочуть. Але українці люблять вихідні, тому, скоріше за все, будуть за вихідний”, - зауважив Дробович.

Нагадаємо, уперше свято Міжнародного жіночого дня відоме з початку XX року, воно стало схожим на День праці 1 травня та відзначалося як свято боротьби жінок за громадянські права — голосування, освіту та інші. З 1977 року Організація Об’єднаних Націй затвердила його на всесвітньому рівні, однак лише на пострадянському просторі його відзначають загальним державним вихідним днем. Також у Китаї цей день — вихідний для жінок.

Як повідомляв ONLINE.UA, напередодні Міжнародного жіночого дня чоловіки посилено готуються вітати своїх найулюбленіших, дорогих і шанованих жінок і колег з 8 березня. Поряд з подарунками важливо не забути запастися теплими та приємними словами для своїх половинок і співробітниць.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?