Інцидент з кримськотатарським батальйоном: з'явилися гучні заяви
Категорія
Події
Дата публікації

Інцидент з кримськотатарським батальйоном: з'явилися гучні заяви

Інцидент з кримськотатарським батальйоном: з'явилися гучні заяви

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що інцидент з нападом на базу кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана в селищі Чонгар Херсонської області вичерпаний.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Чубарова.
"Інцидент на Чонгарі вичерпаний, але він не міг не трапитися, оскільки невиправдано довго затягнулося прийняття рішення про створення в складі ЗСУ або Національної гвардії окремого кримськотатарського військового підрозділу, в якому могли б служити громадяни України - жителі Криму, як кримські татари, так і особи інших національностей. В очікуванні такого рішення молоді люди (і не зовсім молоді) в складі громадської організації «Аскер» проводили військову підготовку, сприяли прикордонній та митній службам України на КПП «Чонгар», «Чаплинка» і «Каланчак» в контролі за переміщенням людей і транспорту між материковою Україною і тимчасово окупованим Кримом", - написав він.
Чубаров зазначив, що постійний цивільний контроль, здійснюваний громадським об'єднанням «Аскер», був "незручний" як для однієї, так і для іншої служби.
"Небажаними «аскерівці» стали і для різного роду тіньових ділків, які налагодили різний незаконний бізнес на адміністративному кордоні. Природно і вони виступали стороною, яка прагнула витіснити «Аскер» за межі займаних ним місць дислокацій", - сказав він.
"Добре те, що інцидент вичерпано, але погано те, що деякі з числа винних військовослужбовців вдалися до вигаданих версій, спрямованих проти кримських татар. Такі дії нами будуть рішуче припинятися", - додав Чубаров.

Читайте також: Інцидент з кримськотатарським батальйоном: спливли нові деталі
У свою чергу екс-заступник голови Нацполіції в Херсонській області, радник голови МВС Ілля Ківа заявив, що на базі кримськотатарського батальйону був виявлений нелегальний склад зброї. За його інформацією, військові попрямували на базу для перевірки інформації про незареєстровану зброю.
"Було виявлено близько 50 "Мух", більше 60 цинків з патронами (в одному цинку 600 патронів), була вибухівка, знайдений тротил, автомати Калашникова, чотири кулемети ПК. Знайшли навіть американську гвинтівку М16", - повідомив Ківа Стране.
За словами Ківи, виявлену нелегальну зброю було складено в автомобіль військових "щоб уникнути можливих терактів і неконтрольованих ситуацій на кордоні". Після цього виїзд автомобіля заблокували "аскерівці".
"Ситуація перебувала в критичному стані, адже військовим з виявленою нелегальною зброєю заблокований виїзд. Вони ("аскерівці") почали кидатися під машини, встали живим щитом, не пропускають військових і провокують їх. Нехай Чубаров скаже, яким законом пояснюється перебування там цієї зброї. Це безконтрольна група осіб зі зброєю на кордоні. Хочуть захищати країну - нехай вступають в ЗСУ і захищають", - заявив радник Авакова, додавши, що пізніше бійців ЗСУ вдалося розблокувати.
"Хтось подзвонив кримським татарам і вони перестали блокувати машину. Тепер вантаж зі зброєю описується, все реєструється і вивозиться в супроводі поліції", - сказав Ківа.
Громадський діяч і літератор Дмитро Корчинський вважає, що ЗСУ мають рацію в інциденті з кримськотатарським батальйоном.



Як повідомляв ONLINE.UA, стало відомо ім'я військового, який нібито віддав наказ про напад на базу кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана в селищі Чонгар Херсонської області.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?