Інцидент з літаком "Бєлавіа": оприлюднено скандальну розмову з українським диспетчером
Категорія
Світ
Дата публікації

Інцидент з літаком "Бєлавіа": оприлюднено скандальну розмову з українським диспетчером

Інцидент з літаком "Бєлавіа": оприлюднено скандальну розмову з українським диспетчером

Білоруські ЗМІ опублікували розшифровку запису переговорів екіпажу літака "Бєлавіа", який 21 жовтня примусово повернули в аеропорт "Київ", з диспетчером київського аеропорту "Жуляни".
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на СБ. Беларусь сегодня.
За інформацією ЗМІ, диспетчер УВС Київ-Радар, що забезпечує політ, повідомив наступне: Бєлавіа-840, Київ-Радар.
Пілот: - Слухаю.
Диспетчер: - Бєлавіа-840, надійшла вказівка: вам треба, необхідно повернутися на аеродром вильоту «Жуляни». ЗА НЕВИКОНАННЯ БУДЕ ПІДНЯТО БОЙОВУ АВІАЦІЮ НА ПЕРЕХОПЛЕННЯ.
Пілот: - А що трапилося таке?
Диспетчер: - В ефір не можу передати. Після прибуття все дізнаєтеся.
Пілот: - Не зрозумів, це хто вам передав? (Не отримавши відповіді, пілот дублює питання) - Бєлавіа-840, це хто інформацію передав?
Диспетчер: - Бєлавіа-840 - «Украероцентр».
Пілот: - А причина яка?
Диспетчер: - Я отримав вказівку повернути вас на аеродром вильоту.
Пілот: - «Жуляни», так?
Диспетчер: - Так точно, «Жуляни».
Пілот: - Добре. Розвертаємось.
Далі в розшифровці наводяться розмови екіпажу всередині машини, пілоти занепокоєні і висловлюють припущення про причини НП - від небезпечної закладки в багажі і до конфлікту між військовими.
Диспетчер: - Бєлавіа-840, Київ-Радар.
Пілот: - Так.
Диспетчер: - Бєлавіа-840, говорить керівник польотів. Інформація про ваше повернення на аеродром «Жуляни» НАДІЙШЛА ВІД ВІЙСЬКОВОГО КЕРІВНИЦТВА. Доповідь більш детальну вам скажуть після посадки.
Пілот: - Зрозуміло. Повертаємося.
Нагадаємо, 21 жовтня літак "Бєлавіа" вилетів з аеропорту "Жуляни". Через 10 хвилин в 50 км від входження в повітряний простір Білорусі командиру авіалайнера надійшла вказівка ​​від диспетчера повітряного руху районного центру "Київ" про негайне повернення літака в "Жуляни".
Літак повернувся. Виявилося, що українських правоохоронців цікавив Армен Мартиросян, колишній редактор російського пропагандистського видання ukraina.ru, який виїхав з України в РФ після Євромайдану. Мартиросяна зняли з борта. О 16.37 лайнер знову вилетів до Мінська і благополучно там приземлився. В авіакомпанії відзначили, що українські правоохоронці відпустили затриманого, і він того ж дня о 19:00 вилетів до Білорусі.
Як повідомляв ONLINE.UA, спікер Служби безпеки України Олена Гітлянська, коментуючи повідомлення про можливе підняття винищувачів, сказала: "Ми не були присутні, але СБУ вважає, що це абсурдно. Звичайно, ніхто нікого не піднімав, не міг підняти в небо".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?