Іран планує збільшити кількість газу для Вірменії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Іран планує збільшити кількість газу для Вірменії

Іран планує збільшити кількість газу для Вірменії
Джерело:  Прайм

В рамках будівництва третьої лінії електропередач Іран розглядає можливість збільшення експорту газу для Вірменії в п'ять разів, повідомляє ONLINE.UA, посилаючись на Прайм.
"Навіть на підставі спільної угоди існує можливість збільшити поставки газу до 5 мільйонів кубометрів на день", - заявив директор Національної компанії з експорту газу Ірану Аліреза Камелі.
Наразі Іран щодня експортує близько 1 млн кубометрів газу до Вірменії. Будівництво нових ліній електропередач може стати ключовим фактором збільшення поставок іранського газу до Вірменії, вважає директор компанії.
Іран і Вірменія в серпні 2015 року уклали угоду про будівництво третьої ЛЕП, яка з'єднає енергосистеми двох країн. Контракт, що оцінюється в 107 млн ​​євро, передбачає зведення за два роки ЛЕП протяжністю 275 км. Це дозволить втричі збільшити обсяги взаємних поставок електроенергії. Іран розраховує за допомогою цього проекту підключитися до енергосистем Грузії і Росії. Третя ЛЕП, в 400 кВт, полегшить поставки вірменської електроенергії замість іранського газу, що надходить на Єреванську ТЕЦ.
Іранське "блакитне паливо", що отримується Вірменією, переробляється в електроенергію і прямує назад в ісламську республіку з розрахунку 3 кВт-год за 1 кубометр природного газу. За даними митної служби, протягом 2014 року в Вірменію з Ірану було імпортовано 383 млн кубометрів газу.
Нагадаємо, якщо продовжиться тенденція падіння цін на нафту, експорт іранського газу до Європи стане економічно вигідним.
Раніше повідомлялося, що Міжнародний арбітражний суд зобов'язав Іран на 10-15% знизити ціни за газ, який був експортований до Туреччини в період з 2011 по 2015 рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?