Іран почав публічно погрожувати Байдену через ядерну зброю
Категорія
Політика
Дата публікації

Іран почав публічно погрожувати Байдену через ядерну зброю

Іран почав публічно погрожувати Байдену через ядерну зброю
Джерело:  online.ua

Влада Ірану почала публічно погрожувати команді нового президента США Джо Байдена: в Тегерані заявили, що можуть обмежити доступ інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії до своїх потужностей, якщо до кінця лютого не відбудеться зрушень у суперечці з офіційним Вашингтонои щодо ядерної угоди. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  DPA.

"Якщо ядерна угода не буде виконуватися згідно з договором до кінця лютого, ми повинні будемо призупинити виконання додаткового протоколу МАГАТЕ", - виступив із заявою речник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде 15 лютого.

Варто звернути увагу на те, що згаданий протокол передбачає безперешкодний доступ інспекторів до ядерних потужностей країни. Що важливо розуміти, він є частиною Віденської ядерної угоди від 2015 року, яка була спробою стримати Іран від розробки ядерної зброї.

"Угода вимагала від Тегерану обмежитися виробництвом низькозбагаченого урану, придатного тільки для цивільних цілей, в обмін на зняття міжнародних санкцій. Після того, як за правління колишнього президента Штатів Дональда Трампа США в односторонньому порядку вийшли з угоди у 2018 році, влада Ірану офіційно повідомила, що більше не відчуває себе зв’язаною зобов’язаннями. Після цього Іран почав збагачення урану до 20% та зберігає більше урану, ніж дозволено ядерною угодою", - нагадує інформаційна агенція.

Варто звернути увагу на те, що нещодавно спровокувала справжню паніку на міжнародній арені заява керівника розвідки Махмуда Алаві, коли він допустив початок роботи над ядерною зброєю, якщо Білий дім не погодиться скасувати санкції проти Ірану. Речник МЗС 15 лютого почав стверджувати, що метою останніх кроків Ірану є мирний ядерний проєкт, а розробка зброї масового знищення під забороною і з релігійної точки зору.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї опублікував в соціальних мережах фото гравця в гольф, схожого на колишнього американського лідера Дональда Трампа, з клятвою помститися за вбивство генерала Касема Сулеймані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?