Іран поставив ультиматум США щодо ядерної угоди
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран поставив ультиматум США щодо ядерної угоди

Іран поставив ультиматум США щодо ядерної угоди
Джерело:  online.ua

Іран офіційно заявив, що не бачить сенсу організовувати переговори з США та іншими країнами, залученими до ядерної угоди, доки Штати не знімуть накладені санкції. Такий ультиматум офіційному Вашингтону поставив очільник Міністерства закордонних справ Ірану Саїд Хатібзаде. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інформаційну агенцію  DPA.

"Спершу США мають повернутися до ядерної угоди та зняти свої незаконні санкції з Ірану. Для цього немає необхідності проводити переговори. Ми повернемося до наших зобов’язань, щойно санкції будуть зняті", - наголосив іранський дипломат.

За словами глави МЗС Ірану, його країна не звертатиме увагу на критику Білого дому та європейських партнерів угоди, однак буде в майбутньому співпрацювати з останніми.

Команда американського лідера Джо Байдена зізналася, що "спантеличена" такою відповіддю Ірану, однак продовжує зберегіти готовність до дипломатичних перемовин з метою взаємного повернення до ядерної угоди.

"Представник адміністрації, ім’я якого не вказують, зазначив, що Штати будуть радитися з міжнародними партнерами про те, як найкраще діяти далі", - йдеться в повідомленні.

Як уже згадувалося раніше, ядерна угода, яка була підписана в 2015 році, була створена, щоб стримати офіційний Тегеран від розробки ядерної зброї. Угода вимагала від іранської влади обмежитися виробництвом низькозбагаченого урану, придатного тільки для цивільних цілей, в обмін на зняття міжнародних санкцій.

Після того, як за президентства колишнього американського лідера Дональда Трампа Вашингтон в односторонньому порядку вийшов з угоди у 2018 році, Іран повідомив, що більше не відчуває себе зв’язаними зобов’язаннями. Окрім того, нещодавно в Ірані заявили, що тимчасово продовжать впускати міжнародних експертів на свої ядерні об’єкти, але обсяг допуску зменшать.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї оприлюднив в соціальних мережах фото гравця в гольф, схожого на колишнього очільника Білого дому Дональда Трампа,  з клятвою помститися за вбивство генерала Касема Сулеймані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?