Історичне рішення: Україна відкрила додатковий напрямок для імпорту газу
Категорія
Україна
Дата публікації

Історичне рішення: Україна відкрила додатковий напрямок для імпорту газу

Історичне рішення: Україна відкрила додатковий напрямок для імпорту газу
Джерело:  online.ua

Влада України нарешті зважилася на історичне рішення: "Оператор ГТС України" та румунський оператор TRANSGAZ підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію відповідно до європейських правил з 1 січня 2020 року. Тепер наша країна може імпортувати газ через трансбалканський газопровід, передає ONLINE.UA з посиланням на "ОГТСУ".

Варто зазначити, що переговори за посередництва Єврокомісії тривали понад три роки. Що цікаво, до них також були долучені оператори Болгарії, Греції та Молдови.

Згідно з даною угодою, у всіх постачальників з’явилась можливість вільно транспортувати газ за новим маршрутом постачання – з Південної Європи та Туреччини – через Болгарію і Румунію – в Україну та далі у Молдову. Вже з 1 січня в міждержавній точці "Ісакча1-Орловка1" буде доступною потужність по маршруту Україна-Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м на добу, а також в зворотному напрямку – 15,8 млн куб.м на добу.

"Це рішення є історичним та надзвичайно важливим, адже дозволяє створити додатковий маршрут для імпорту газу в Україну, в першу чергу, для забезпечення газом споживачів Молдови та прикордонних споживачів України в Одеській області. Це дасть можливість безперебійно пройти зиму, навіть за умови ймовірного припинення транзиту газу з РФ", – заявив генеральний директор новоствореного "Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше НАК "Нафтогаз" спростував чутки, які з’явилися на тлі обговорення нового контакту про транзит російського газу через Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?