Італія може передати Україні додаткові системи ППО
Категорія
Політика
Дата публікації

Італія може передати Україні додаткові системи ППО

Італія може передати Україні додаткові системи ППО
Джерело:  online.ua

Під час пресконференції із президентом Володимиром Зеленським в Києві прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні заявила про розгляд питання щодо надання Україні додаткових систем ППО, однак питання передачі бойової авіації не стоїть на порядку денному.

Джерело:   The Gardian

Італія може передати Україні додаткові системи ППО 

Мелоні зазначила, що наразі Італія не розглядає питання поставок Україні бойових літаків західного зразка.

Це рішення має бути ухвалено разом із міжнародними партнерами, - підкреслила прем'єр-міністр Італії.

За її словами, Італія наразі розглядає можливість передачі Україні додаткових систем ППО,  крім SAMP/T-MAMBA, які Рим поставляє Києву спільно із Парижем.

При цьому вона додала, що Італія не буде вагатися у своїй підтримці України.

Італія надасть будь-яку можливу допомогу, щоб створити умови для переговорів, але до тих пір вона буде надавати будь-яку військову, фінансову і цивільну підтримку. Ті, хто підтримує Україну, навіть у військовий спосіб, - це ті, хто працює на благо світу, - зазначила Мелоні.

Прем'єр-міністр Італії підкреслила, що Україна отримає не тільки системи SAMP/T-MAMBA, а також комплекси Skyguard та Spike.

Ми надали шостий пакет військової допомоги Україні, який переважно концентрується на протиповітряній обороні, щоб захистити цивільну інфраструктуру... Ми багато працювали над цим разом з Францією, щоб швидко поєднати наші технології. ЗРК SAMP-T - це дуже важливо, але у новому пакеті допомоги є ще й інші системи ППО - Skyguard і Spike, - зазначила Мелоні.

За її словами, наразі стратегічною метою є захист української критичної інфраструктури. Також Італія планує допомогти нашій країні з розмінуванням територій.

Прем’єр Італії додала, що під час її візиту відбулася передача Україні генераторів.

У свою чергу, Зеленський назвав шостий пакет допомоги від Італії "потужним".

SAMP-T - це дуже серйозні технології, ми над цим довго працювали, і особисте лідерство прем'єр-міністра дало нам можливість отримати ці системи. Крім того, Україна отримає ще дві важливі системи, щоб захищати життя наших людей, - підкреслив президент України.

При цьому голова держави відреагував на скандальний коментар італійського політика Сільвіо Берлусконі щодо війни в Україні.

Пан Берлусконі… Його дім ніколи не бомбили ракетами щоденно, і слава богу, що до нього на танку у двір не заїхав його партнер з Російської Федерації, не знищив його рідних та близьких. Я думаю, пан Берлусконі через блекаут не просинався о 3-ій ночі й не починав прати одяг, готувати на два дні вперед своїм дітям, тому що наступні два-три дні може просто не бути світла через велику братську любов російського народу, - наголосив Зеленський.

Крім того, президент підкреслив, що бажає, аби "в Італії ніколи цього не було і ніхто цього не прожив би, тому що це просто велика трагедія".

За словами президента, попри анонсований план мирного врегулювання від Китаю, українська сторона поки не отримала жодного офіційного документу і розраховує на підтриму власної формули миру.

За його словами, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів неформальний діалог зі своїм китайським колегою. Під час розмови той розповів, що у Китаю є ідея відповідного документа або резолюції.

Мені здається, що наш документ і наша формула миру, яку ми запропонували і яку вже велика кількість держав підтримала, і ми чекаємо, що наші ініціативи підтримають і 23 числа на голосуванні в ООН. Мені здається, що важливо, щоб була одна позиція. Але тим не менш офіційного документа я ніякого не бачив, - зазначив Зеленський.

Президент зауважив, що Україна зацікавлена в тому, щоб усі європейські держави й увесь світ - Індія, Африка та Китай - також були залучені до того, щоб закінчилася війна. Він впевнений, що всім необхідно підтримати саме українську "формулу миру".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?