Івана Франка зарахували у росіяни: шокуюча помилка Нобелівського комітету
Категорія
Культура
Дата публікації

Івана Франка зарахували у росіяни: шокуюча помилка Нобелівського комітету

Івана Франка зарахували у росіяни: шокуюча помилка Нобелівського комітету
Джерело:  online.ua

Нобелівський комітет помилково вказав, що український письменник Іван Франко пов'язаний з Російською Федерацією. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook-сторінку Богдана Тихолоза, директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.

Він обурився тим, що митця позначили на офіційному сайті комітету як громадянина РФ. За словами спеціаліста, Франко народився в у 1856 році Австрійській імперії, яка контролювала тоді сучасні західні області України. Помер письменник 1916 року в Австро-Угорській державі.

Таким чином його неможна у жодному разі пов'язувати з Росією.

"Так, Іван Франко кілька разів бував у Російській імперії (а точніше, в підросійській Україні – зокрема, у Києві та Одесі, які тоді були для галичанина "за кордоном"), а також волею долі йому судилося побувати під ТИМЧАСОВОЮ російською окупацією в захопленому царськими військами під час Першої світової війни Львові (у 1914-1915 роки)", - пояснив Тихолоз.

Франкознавець додав, що письменника номінував на премію віденський професор Йосип Застирець. Цікаво, що його громадянство визначене як Austria. Франко помер 28 травня 1916 року, тож не зміг повноцінно взяти участь у номінації.

Тихолоз від імені музею закликав звернутися до Нобелівського комітету, щоб домогтися виправлення.

Як повідомляв ONLINE.UA, Нобелівську премію з літератури 2019 року присудили одразу двом митцям. До того, у 2018 році, нагороду у цій галузі не присуджували через спалах скандалу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?