Івана Купала 2018 - історія свята, якого числа свято, традиції, прикмети і гороскоп
Категорія
Україна
Дата публікації

Івана Купала 2018 - історія свята, якого числа свято, традиції, прикмети і гороскоп

Івана Купала 2018 - історія свята, якого числа свято, традиції, прикмети і гороскоп
Джерело:  online.ua

Івана Купала є одним з найбільш неординарних свят, в якому тісно переплітаються християнські і язичницькі традиції. Він традиційно відзначається в ніч з 6 на 7 липня. У 2018 році Івана Купала випав з п'ятниці на суботу. Про історію свята, його традиції, звичаї, обряди і прикмети, а також гороскоп на Івана Купала, 7 липня, читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Івана Купала 2018: історія свята

Витоки свята Івана Купала беруть свій початок ще з давніх дохристиянських часів, тому і сьогодні він вважається містичним і чарівним. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купали - він припадав на день літнього сонцестояння і святкувався 24 червня.

З приходом християнства свято було приурочено до Різдва Іоанна Хрестителя (Предтечі). Тому він став називатися Івана Купала і відзначатися за новим стилем літочислення 7 липня.

День Івана Купала мав велике значення в слов'янській культурі. Вважається, що з цього дня починається справжнє спекотне літо, яке триває для дня пророка Іллі в серпні. День літнього сонцестояння протягом століть розглядається як пік могутності Сонця, яке дає розквіт життя в всіх його проявах - хоч богатого врожаю, хоч народження дитини.

Також, згідно з легендою, в день Івана Купала грали весілля бог родючості Купала, який протегує шлюбу, любові і продовження роду, і богиня смерті Морена, покровителька води і загибелі старого. Вони були представниками стихій вогню і води, тому в день Івана Купала виникли ритуали обмивання в водоймах і стрибки через багаття.

Традиції та звичаї свята Івана Купала

В день Івана Купала вважається, що вся вода і рослинність наділяються магічними властивостями. Тому ще з вечора напередодні свята дівчата починають плести вінки і гадати на судженого. Також найпопулярнішою традицією в це свято є стрибки через багаття, купання в річках і озерах і пошуки загадкового цвіту папороті.

Вважається, що таємничий колір папороті з'являється в ніч на Івана Купала всього на кілька секунд і відразу ж зникає. Але тому, хто знайде і побачить цю чаклунську рослина, сильно пощастить - згідно з повір'ями, у цієї людини збудуться всі бажання, вона буде здоровою, щасливою і багатою.

Стрибає через багаття в ніч на Івана Купала в основному молодь. Молоді пари таким чином зміцнюють свої відносини, так як вважається, що після того, як перестрибнути багаття міцно взявшись за руки з коханою людиною, спільне життя стає щасливішим, а любов - міцніше. Якщо ж пара вскочила в вогонь, то закоханих чекають проблеми і біди.

Головною традицією свята Івана Купала також є ворожіння. Молоді самотні дівчата в цей день плетуть вінки з польових трав і квітів, ставлять в них запалені свічки і відпускають на воду - якщо віночок поплив далеко, то дівчину чекає зустріч з коханим і довге щасливе життя, якщо прибився до берега, то на весілля в цьому році не варто розраховувати.

В день Івана Купала також прийнято збирати квіти і трави. Вони вважаються цілющими оберегами, які допомагають швидше вилікуватися хворим людям, а також відганяють від будинку нечисту силу.

Прикмети на Івана Купала

З причини того, що свято Івана Купала наділено магічною силою, в його прикмети вірять до сьогоднішнього дня.

Наприклад, вважається, якщо спалити на Івана Купала річ хворої людини, то вона стане здоровішою або вилікується. В цей день також прийнято спалювати старі речі, щоб відкривати дорогу для нового і відмовлятися від важкого минулого.

Також за прикметами, Івана Купала вважається найкращим днем для одруження. За повір'ям, якщо в цей день укласти шлюб, що чоловік і жінка проживуть в любові і достатку все життя, а діти, народжені в цьому шлюбі, будуть здоровими, розумними і щасливими.

У свято Івана Купала також прийнято купатися у водоймах, щоб очистити тіло і душу. Але варто бути обережними, в цей день на палювання виходять водяні і русалки, які можуть затягнути людину на дно.

Гороскоп на Івана Купала 2018

Астрологічний прогноз на 7 липня 2018 року, в свято Івана Купала, говорить про те, що всіх знаків зодіаку в цей день буде переповнювати ентузіазм і спрага дій.

Овнів на Івана Купала чекають невеликі розчарування, пов'язані з очікуванням негайних успіхів.

У Тельців в магічне свято налагодяться справи і з'явиться шанс виправити помилки, допущені раніше.

Для Близнюків день літнього сонцестояння принесе удачу, яку потрібно постаратися використовувати максимально ефективно.

Раки на Івана Купала зможуть реалізувати плани, що стосуються творчості. У цей день ніхто не зможе поставити під сумнів Ваші таланти і здібності.

Левам в свято Івана Купала потрібно буде зосередиться на вирішенні серйозних питань. Діяти потрібно вдумливо, розмірено і обережно.

Діви на Івана Купала ризикують потрапити в складну ситуацію. Постарайтеся звести свою діяльність до мінімуму, щоб уникнути небезпеки і ризиків.

У Терезів в чарівне свято можуть виникнути складнощі у відносинах з близькими людьми. Не приймайте все близько до серця - все налагодиться.

Скорпіонам на Івана Купала не варто приймати остаточні рішення будь-якого роду. Не варто поспішати з підписанням важливих документів.

У Стрільців 7 липня з'явиться можливість для досягнення найважливіших цілей. Прислухайтеся до інтуїції.

У Козерогів на Івана Купала може статися нове романтичне знайомство. Але довгострокових планів краще не будувати.

Водоліям в день Івана Купала, 7 липня 2018 року, можна починати готуватися до подорожей або до переїзду, пов'язаними з важливими подіями в житті. Прислухайтеся до порад старших - вони значно збільшать шанси на успіх.

Для Риб 7 липня 2018 року виявиться невдалим днем. Він принесе труднощі в справах, фінансові проблеми і можливий конфлікт з керівництвом на роботі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, якою буде погода на День Конституції 2018 і святкові вихідні в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?