Ізраїль і Палестина обмінялися ударами попри перемир'я — уперше з травня
Категорія
Світ
Дата публікації

Ізраїль і Палестина обмінялися ударами попри перемир'я — уперше з травня

Ізраїль і Палестина обмінялися ударами попри перемир'я — уперше з травня
Джерело:  online.ua

Ізраїльські сили завдали нових ударів у секторі Гази попри встановлене з Палестиною перемир’я у ніч на середу, 16 червня.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними, це був перший інцидент з травня, коли сторони конфлікту домовилися про припинення вогню на тлі загострення.

Згідно з офіційним уточненням Армії оборони Ізраїлю, військовослужбовці завдали авіаудари по військових комплексах угруповання ХАМАС у Газі та Хан-Юнісі. Їх оцінювали перед тим як “табори та місця зустрічі бойовиків ХАМАС”.

Було оголошено, що авіаудари стали відповіддю на запуск з палестинської сторони повітряних куль, які таким чином переносили запальну суміш через спільний з Ізраїлем кордон. Пожежники країни пізніше підтвердили що кулі спровокували 20 пожежних інцидентів у населених пунктах поблизу кордону.

У ЦАХАЛ наголосили, що тримають напоготові до будь-якого сценарію, зокрема й до “відновлення бойових дій перед обличчям терористичної загрози з Гази”.

Своєю чергою представники ХАМАС підтвердили факт проведення ізраїльською стороною ударів з повітря. Палестинці планують надалі “надавати хоробрий опір і захищати свої права і священні місця” в Єрусалимі.

За кілька годин до масивної атаки з повітря тисячі ізраїльтян із прапорами прибули до Дамаських воріт у Старому місті Єрусалиму. Вони влаштували марш до Стіни Плачу - священної локації для кожного юдея.
Палестинці на це відреагували гнівними коментарями, обуренням та осудом в цілому.

Загострення між Ізраїлем і Палестиною

ЦАХАЛ та палестинські сили почали обмінюватися ракетними обстрілами у ніч на 10 травня. Сектор Гази тоді завдав удар першим та отримав надзвичайно потужну відповідь від збройного опонента.

Цьому передували палестинські протести у Східному Єрусалимі, які почалися після виселення людей з району Шейх-Джаррах на користь єврейських переселенців. Атака ХАМАС — це фактично реакція на події в середині Ізраїлю.

Ізраїль принаймні один раз відкидав пропозицію про встановлення перемир’я та пояснював, що операція з ліквідації загрози ще не завершена.

Режим припинення вогню між сторонами було узгоджено лише з опівночі 21 травня. В цілому жертвами загострення стали понад дві сотні осіб.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?