Ізраїль заборонив продавати Україні шпигунське програмне забезпечення Pegasus
Категорія
Технології
Дата публікації

Ізраїль заборонив продавати Україні шпигунське програмне забезпечення Pegasus

Ізраїль заборонив продавати Україні шпигунське програмне забезпечення Pegasus
Джерело:  online.ua

Занепокоєння з приводу Росії призвело до рішення Ізраїлю утримати технологію спостереження від українського уряду.

Джерело: The Washington Post

Ізраїль відмовився продати Україні ПЗ Pegasus

За словами людей, знайомих з рішенням, спроба України придбати потужну шпигунську систему Pegasus була заблокована ізраїльськими оборонними чиновниками через страх, що такий крок засмутить Росію.

Pegasus – це одна з найскладніших шпигунських програм для смартфонів. Софт розробила компанія NSO Group. Після зараження систем Android або iOS смартфони перетворюються на повноцінні пристрої слідкування.

Агентство контролю за оборонним експортом Ізраїлю відхилило ліцензію, яка дозволяє NSO Group продати ПЗ Україні. Вважається, що це сталося ще у 2019 році, але точний час неясний.

Зусилля України посилити свої можливості спостереження, як і зусилля зі зміцнення армії, мали підтримку з боку Сполучених Штатів, найближчого союзника Ізраїлю.

Але ізраїльські чиновники заперечували будь-який крок, який міг би спровокувати конфронтацію з Росією.

Міністерство оборони Ізраїлю визнало, що враховує широкий спектр факторів при видачі ліцензії на Pegasus.

Політичні рішення щодо експортного контролю враховують безпеку та стратегічні міркування, які включають дотримання міжнародних домовленостей, – йдеться у повідомленні.

Нинішній прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт зайняв більш м'яку позицію щодо Росії, ніж інші американські союзники, і намагався бути посередником між Росією та Україною.

Ізраїль також, як повідомляється, минулого року відмовився продати Україні свою систему протиракетної оборони «Залізний купол», розроблену за фінансової підтримки США.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?