Ізраїльській «Залізний купол». Чи врятує він Україну від російських ракет?
Категорія
Україна
Дата публікації

Ізраїльській «Залізний купол». Чи врятує він Україну від російських ракет?

Ізраїльській «Залізний купол». Чи врятує він Україну від російських ракет?
Джерело:  online.ua

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук нещодавно заявив, що придбання системи протиракетної оборони «Залізний купол» забезпечить захист українських міст від обстрілів російськими ракетами. Наскільки ефективною є ця система та з якими типами повітряних цілей вона здатна боротися — читайте в нашому матеріалі.

Коли та з якою метою створили «Залізний купол»

Вперше про створення надійної протиракетної системи ізраїльтяни задумалися у 2006 році під час другої ліванської війни. Терористичне угрупування Хезболла запустило з території сектора Газа декілька тисяч ракет, які завдали значних руйнувань ізраїльським містам та призвели до великої кількості жертв серед мирного населення.

Розробка комплексу, що мав завадити масованим обстрілам, розпочалася у 2007 році, а в 2011 році перші батареї були розгорнуті навколо Ашкелона та міста Беер-Шева. За перші місяці бойового чергування «Залізному куполу» вдалося перехопити десятки снарядів, випущених Хезболлою.

Вкотре комплекс «Залізний купол» продемонстрував свою ефективність під час загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту у травні 2021 року. Тоді терористи випустили понад 3 тисячі ракет, 85-90% яких вдалося збити до входження в зону ураження великих міст.

Що важливо знати про «Залізний купол»?

Як і інші аналогічні системи протиповітряної оборони, «Залізний купол» складається з трьох компонентів:
• Багатоцільова радіолокаційна станція (радар). Вона фіксує ракети, які можуть бути небезпечними для населених пунктів;
• Командно-контрольна система (центр керування вогнем). Завдання цієї системи – обробка отриманої від радара інформації (відстань до ворожих ракет, висота їх польоту та траєкторія) та передача даних на пускові установки;
• Пускові установки. В одну батарею зазвичай входять три пускові установки з 20 ракетами-перехоплювачами «Тамір». Саме вони знищують ворожі ракети.

Радар «Залізного куполу» (фото - wikimedia.org)

Варто зазначити, що «Залізний купол» автоматично виявляє найбільш небезпечні повітряні цілі та збиває їх, тоді як ракети, які не становлять небезпеки для населених пунктів чи інших важливих об’єктів, системою ігноруються. Такий підхід забезпечує економію боєприпасів, оскільки вартість однієї ракети-перехоплювача «Тамір», за різними підрахунками, становить від 20 до 100 тис доларів.

Чи зможе «Залізний купол» захистити Україну від російських ракет

Попри вражаючу ефективність у боротьбі з ракетами Хамасу та Хезболли, систему «Залізний купол» не можна назвати універсальною. Справа у тому, що її створювали для реалізації конкретних завдань – боротьби з ракетами «кустарного» виробництва. Ці снаряди мають низьку точність та запускаються одразу десятками чи навіть сотнями, щоб хоча б декілька з них влучили в ціль.

Щодо перехоплення більш досконалих та високоточних ракет, то тут у ізраїльської ПРО з’являються серйозні проблеми. «Іскандери» та «Калібри», якими Росія обстрілює українські міста, запускаються з відстані в декілька сотень кілометрів (гранична дальність роботи «купола» 80 км), можуть змінювати траєкторію під час польоту та малопомітні для радарів. Перехопити їх цією системою ПРО буде вкрай складно.

В теорії «Залізний купол» міг би боротися з реактивними снарядами таких РСЗВ, як «Гради», «Смерчі» та «Урагани», які теж активно використовуються російськими військами для обстрілів населених пунктів та позицій ЗСУ. У цьому випадку установки мають бути розміщені у прикордонних з Білоруссю та Росією областях нашої країни на відстані до 80 км.

«Залізний купол» (фото - flickr.com)

Безумовно, «Залізний купол» – це високоефективна система протиракетної оборони, яка протягом 10 років свого існування перехопила безліч ракет, випущених по території Ізраїлю з сусідніх країн, зберегла тисячі життів та перешкодила руйнуванню критично важливих об’єктів інфраструктури. Але її специфіка – перехоплення примітивних некерованих боєприпасів, – не підходить для реалій російсько-української війни.

Цілком ймовірно, Україні врешті-решт доведеться створити власну сучасну та глибокоешелоновану систему протиповітряної оборони, на кшталт американських «Петріотів», щоб успішно боротися з «Іскандерами», «Калібрами» та іншими крилатими та балістичними ракетами. До її розробки можуть долучитися США, Ізраїль та інші країни-партнери. Новостворена система ПРО дасть змогу повноцінно захистити українська міста та села.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?