Кабмін остаточно визначився з продовженням локдауна в Україні після 24 січня
Категорія
Україна
Дата публікації

Кабмін остаточно визначився з продовженням локдауна в Україні після 24 січня

Кабмін остаточно визначився з продовженням локдауна в Україні після 24 січня
Джерело:  online.ua

Карантин в Україні офіційно продовжили до 28 лютого 2021 року, але з 8 січня в країні діє так званий локдаун - він триватиме 16 днів, до 24 числа. На тлі чуток про можливе продовження січневого локдауна після 24 січня у зв'язку з ростом захворювань на коронавірус, в Кабміні виступили із заявою. Уряд не планує продовжувати локдаун після його завершення, але в країні буде діяти адаптивний карантин. Про це 17 січня українцям повідомив міністр культури Олександр Ткаченко після обговорення карантинного питання з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пост чиновника в Telegram.

"Як тільки Україна знову повернеться до адаптивного карантину (попередньо, з 25 січня), сфери культури, гостинності та креативні індустрії зможуть працювати. Звичайно з дотриманням всіх правил карантину. І з урахуванням статистики захворюваності в країні", - повідомив Ткаченко.

Ткаченко нагадав, що не підтримує пропозицію голови МОЗ Максима Степанова про продовження жорсткого карантину після 24 січня, заявивши, що це "стане вирішальним ударом по сфері культури та креативним індустріям". 17 січня це питання він обговорив з прем'єр-міністром, який запевнив його, що локдаун після 24 січня продовжувати не будуть.

Міністр культури нагадав, що режим надзвичайної ситуації, яким обумовлюються карантинні правила - і більш суворі як зараз, і полегшені - як в минулі місяці, зараз діє до 28 лютого. Однак, він сподівається, що обмеження будуть постійними і бізнес зможе прогнозувати та планувати свою діяльність.

Нагадаємо, ще 12 січня про те, що в нашій країні можуть продовжити жорсткий карантин, говорив глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов. Однак уже 13 січня Степанов передумав і офіційно заявив, що необхідності в подальшому локдауне немає. Цю позицію також підтримав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Шмигаль також стверджує, що локдаун продовжувати не будуть, але країна повернеться до умов адаптивного карантину, який триватиме до кінця лютого.

Важливо додати, що до введення січневого локдауна в Україні були посилені карантинні обмеження з 19 грудня, а до цього в країні діяв адаптивний каратнін, який включав "червону", "помаранчеву", "жовту" і "зелену" зони. Регіони потрапляли в відповідний рівень епідопасності в залежності від коронавірусних показників.

За правилами адаптивного каратіна, який почнеться після 24 січня, в Україні заборонять:

  • проводити в навчальних закладах масові заходи (вистави, святи, концерти) за участю дітей з більш ніж однієї групи/класу і в присутності відвідувачів.

  • проводити в розважальних закладах та закладах громадського харчування банкети, майстер-класи, публічні події.

  • приймати відвідувачів в музеях, на виставках, в галереях і т.д., якщо в залах присутні більше однієї людини на 10 кв. метрів.

  • робота громадського харчування з 23:00 до 7:00 (крім доставки і замовлень на винос). Проведення розрахункових операцій припиняється після 22:00.

  • проводити релігійні заходи в приміщенні за умови присутності більше однієї людини на 5 кв. метрів, на відкритому повітрі за умови недотримання дистанції 1,5 метра між присутніми.

Крім того, в Україні залишаться в силі обмеження, які продовжили в Україні до 28 лютого 2021 року. Вони передбачають заборону на:

  • перевезення в пасажирському транспорті пасажирів у більшій кількості, ніж кількість сидячих місць (крім метро) - всі пасажири повинні бути в масках.

  • проведення масових культурних (в т.ч. концертів), спортивних, соціальних, рекламних та інших заходів, в яких бере участь понад 20 осіб. Виняток: офіційні та професійні спортивні заходи без глядачів, іспити для нотаріату та заходи необхідні для забезпечення роботи органів влади.

  • роботу кінотеатрів і установ культури з наповненістю більше 50% місць одного залу.

  • проведення дискотек, роботу нічних клубів і закладів громадського харчування з організацією дозвілля.

  • розміщення в закладах харчування більше 4 повнолітніх осіб за столом і коли відстань між столами менш ніж 2 метри.

  • роботу суб'єктів господарювання, в яких працівники не забезпечені масками, а також не нанесено маркування по дистанції між клієнтами в 1,5 метра, а відвідувачі не мають засобів індивідуального захисту.

  • перетин кордону іноземцям без наявності поліса страхування (з окремими винятками).діяльність установ з розміщення (крім готелів, реабілітаційних центрів для людей з інвалідністю, санаторно-курортних установ).

  • відвідування навчальних закладів групами більше 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованого мистецького освіти.

  • відвідування навчальних закладів у разі, коли на самоізоляції є близько 50% учнів і персоналу навчального закладу.

  • проведення планових заходів щодо госпіталізації (крім паліативної допомоги, допомоги при пологах, медичної та іншої невідкладної медичної допомоги).

  • роботу спортивних залів і фітнес-центрів, якщо в них знаходиться більше однієї людини на 20 квадратних метрів.

  • відвідування пунктів (місць) тимчасового тримання осіб, пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, а також пунктів розміщення біженців.

  • перетин КПВВ на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО і Криму іноземцями без наявності поліса страхування (з окремими винятками).

  • відвідування сторонніми особами установ соцзахисту, в яких знаходяться окремі категорії громадян (літні люди, ветерани війни, особи з інвалідністю, психічними порушеннями та інше).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 17 січня в Україні зафіксували 5990 нових випадків зараження коронавірусом. За минулу добу було проведено 27985 тестів на коронавірус - 19548 ПЛР і 8427 ІФА. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 1160682 осіб, з них 20802 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстровано в Одеській, Миколаївській, Київській, Запорізькій областях і в Києві. Вже 865960 українців змогли перемогти коронавірус, 8777 з них за останню добу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?