Кабмін пообіцяв українцям підвищення пенсій в 2-3 рази
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кабмін пообіцяв українцям підвищення пенсій в 2-3 рази

Кабмін пообіцяв українцям підвищення пенсій в 2-3 рази
Джерело:  online.ua

Український уряд анонсував підвищення пенсій в 2-3 рази. У Мінсоцполітики стверджують, що вже розроблений відповідний план, а глава Кабміну Денис Шмигаль зазначає, що політика підвищення пенсій буде тривати, але для цього потрібно кардинально змінити підхід до соцвиплат. На засіданні уряду 10 березня він згадав, що тільки в 2021 році пройде три етапи підвищення пенсій, не включаючи індексацію, яка розпочалася 1 березня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Youtube-канал Кабміну.

"Політика підвищення пенсій буде тривати. Тільки в цьому році у нас передбачено ще три етапи підвищення для різних категорій пенсіонерів. Адже для того, щоб виплати зросли в два-три рази, нам потрібен кардинально інший підхід", - пояснив Шмигаль.

Прем'єр-міністр нагадав про ініціативу введення накопичувальної пенсійної реформи. За його словами, вона важлива для кожного українця, оскільки передбачає зарахування частини виплачених податків на особистий пенсійний рахунок.

"Частина податків, які людина платить, повинен йти на особистий пенсійний рахунок. Далі ці кошти будуть інвестуватися в надійні фінансові інструменти. Коли людина виходить на пенсію, то у неї буде і загальна солідарна пенсійна виплата - така, як сьогодні, а аткож виплата з її особистого пенсійного накопичувального рахунку ", - додав Шмигаль.

Важливо відзначити, що міністерка соціальної політики Марина Лазебна на нараді з президентом Уакраіни Володимиром Зеленським, яка відбулася напередодні, стверджувала, що незабаром середня пенсія в Україні зросте з 3,5 до 7 тисяч гривень. Але таке підвищення можливе тільки з впровадженням накопичувальної пенсійної системи, щоб кожен громадянин міг накопичити собі на пенсію.

"Середня пенсія зросте з 3500 до 7000 гривень. Пенсійні кошти, накопичені за трудове життя, будуть переходити у спадок. Добре, якщо у людини нарешті з'явиться можливість мати альтернативні джерела отримання пенсійних виплат", - пояснила позицію Мінсоцполітики Лазебная.

Нагадаємо, в рамках пенсійної реформи українська влада обіцяють в 2021 році кілька підвищень пенсій. У календарі підвищень пенсій в 2021 році зазначено, коли і на скільки перерахують виплати:

  • березень 2021 року - пенсії виростуть на 11% в результаті індексації;

  • квітень 2021 року - пенсії автоматично перерахують працюючим пенсіонерам з урахуванням їх заробітної плати;

  • липень 2021 року - пенсії з 2400 до 2600 грн зростуть для пенсіонерів у віці від 65 років, у яких є 30 років для жінок і 35 років для чоловіків страхового стажу. Також введуть доплати в розмірі до 400 грн для пенсіонерів у віці 75+ років;

  • грудень 2021 року - пенсії підвищать в зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму до 1934 грн.

Важливо відзначити, що Кабінет міністрів України вирішив відкласти початок виплат пенсіонерам від 75 до 80 років компенсації по 400 гривень з 1 липня на 1 жовтня 2021 року. Також поки відмінили норму, згідно з якою починаючи з 1 березня 2022 року розміри щомісячної компенсаційної виплати будуть збільшуватися на відповідний коефіцієнт.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні почали по-новому нараховувати пенсії. У 2021 року не всі українці, які досягли пенсійного віку, зможуть вийти на пенсію. Виплати будуть призначені тільки тим, хто буде мати не менше 28 років трудового стажу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?