В КДБ розповіли про 40-річне вербування Трампа російськими спецслужбами
Категорія
Політика
Дата публікації

В КДБ розповіли про 40-річне вербування Трампа російськими спецслужбами

В КДБ розповіли про 40-річне вербування Трампа російськими спецслужбами
Джерело:  online.ua

Радянський комітет держбезпеки почав вербувати колишнього президента США Дональда Трампа ще в 1977 році, так як вже тоді офіційна Москва розглянула в ньому успішний актив, готовий грати на руку Кремля в боротьбі проти Заходу. Про це розповів колишній агент КДБ СРСР Юрій Швець, який зараз проживає в США. На думку колишнього шпигуна, радянські, а потім російські спецслужби "ростили" президента США протягом 40 років, оскільки він був "зручний" російській владі. Про це Швець розповів в інтерв'ю The Guardian, передає ONLINE.UA.

Ексмайор КДБ Швець, який розповів про про 40-річне вербуванні Трампа російськими спецслужбами, був засланий спецслужбою СРСР до Вашингтона в 1980-х роках під виглядом російського журналіста. На постійне проживання в США він переїхав в 1993 році, де незабаром отримав американське громадянство. Швець працював як слідчий з питань корпоративної безпеки і був партнером іншого російського ексшпигуна Олександра Литвиненка, убитого в Лондоні в 2006 році. Швець порівнює Трампа з "Кембриджської п'ятіркою" - британської шпигунської групою, яка передавала таємниці офіційній Москві за часів Другої світової війни і на початку Холодної війни. До речі, саме він став головним джерелом інформації для нової книги журналіста Крейга Ангера під назвою "Американський компромат".

Особливу увагу КДБ звернули на Трампа, за словами Швеця, в 1977 році, коли він купив для свого нового готелю 200 телевізорів у радянського емігрната Семена Кисліна, який був співвласником компанії Joy-Lud на П'ятій авеню. Швець запевняє, що компанія Кисліна була під контролем КДБ, а сам він працював як "агент-коректувальник", який ідентифікував Трампа як потенційний і успішний актив. Відзначається, що в 1987 році Трамп навіть приїжджав до Москви, де йому почали нав'язувати ідеї КДБ. Зокрема, агенти радянських спецслужб "зачарували лестощами" і говорили Трампу, що йому варто зайнятися політикою.

"Вони зібрали багато інформації про Трампа, тому знали, ким він був. Складалося враження, що він надзвичайно вразливий інтелектуально і психологічно, тотму піддавався лестощам. І ось цим вони і скористалися. Вони робили вигляд, ніби були неймовірно вражені його особистістю і вважали , що це саме той, хто повинен стати президентом США одного дня. Ніби саме такі люди можуть змінити світ. Вони годували його цими так званими "активними заходами". І це спрацювало ", - розповів Швець.

Після повернення з Росії в США, як стверджує Швець, Трамп дійсно задумався про висунення в президенти від Республіканської партії. Тоді він звернувся до американського народу, в якому звинуватив союзну Японію в експлуатації Сполучених Штатів і розкритикував участь США в НАТО - все це, за словами ексмайора КДБ, йому нібито навіяли в Москві.

"Це було безпрецедентно. Я досить добре знайомий з активними заходами КДБ на початку 70-х і в 80-х роках. А також з активними діями Росії. І я ніколи не чув про щось подібне, поки Трамп не став президентом країни. Тому що це було просто безглуздо. Було важко повірити, що хтось опублікує під своїм ім'ям таке. І це вразить серйозних людей на Заході. Але саме так і сталося. І, врешті-решт, ця людина стала президентом ", - додав Швець .

Перемога Трампа на виборах президента США в 2016 році стала, на думку Швеця, "перемогою" російських спецслужб. Колишній шпигун вважає, що Москва домоглася того, щоб президентом Америки став "зручний" для РФ кандидат, якого КДБ вирощувала кілька десятиліть.

Нагадаємо, в 2020 році комітет Сенату з розвідки оприлюднив величезний звіт, в якому розповідається про втручання людей Путіна в президентські вибори 2016 року. Комітет звертає увагу на те, що деякі контакти команди Трампа з російськими агентами перед президентськими виборами 2016 були "серйозною загрозою контррозвідці", однак "не знайшли доказів" того, що Трамп або учасники його кампанії вступили в змову з Росією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в США вийшов довгоочікуваний фільм про Трампа і Путіна, в якому простежується багаторічний зв'язок американського лідера і російського президента.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?