Керівництво "Самопомочі" вдає, що брудна білизна наявна тільки в оточуючих - експерт
Категорія
Політика
Дата публікації

Керівництво "Самопомочі" вдає, що брудна білизна наявна тільки в оточуючих - експерт

Керівництво "Самопомочі" вдає, що брудна білизна наявна тільки в оточуючих - експерт

Партія "Об'єднання Самопоміч", яка на парламентських виборах 2014 року асоціювалася з новими людьми і новими підходами, йде шляхом, схожим на шлях партії "Свобода", яка в 2012 теж асоціювалася з новою політичною силою і отримала досить високий електоральний результат, але вже в 2014 році не потрапила в Раду.
Про це пише політичний експерт Олеся Яхно в своєму блозі.
На думку Яхно, репутацію партії "Самопоміч" загрожують підірвати помилки, яких в схожій формі припустилася і "Свобода": звинувачення в політичній кон'юнктурі (маються на увазі звинувачення «Свободи» у співпраці з Партією Регіонів, а також окремі скандали на регіональному рівні) і політична позиція з окремих питань, яку в якості картинки потім почали активно використовувати російські ЗМІ.
Такою спірною позицією для «Самопомочі» стала блокада ОРДЛО і супутні їй хвилювання в зоні АТО і віддалених від неї українських регіонах, яка, на думку експерта, грає на руку Кремлю. Яхно зазначила, що один з лідерів блокади, представник «Самопомочі» Семен Семенченко, зараз виступає проти своєї ж ініціативи торгувати з ОРДЛО.
«У вересні 2015 року Семенченко зареєстрував законопроект 3181, який, до речі, і зараз є на сайті ВР, де пропонував дозволити вести обмежену господарську діяльність Україні в ОРДЛО. Ця законодавча ініціатива Семенченка свідчить про те, що він все-таки розуміє і усвідомлює необхідність роботи стратегічних підприємств в інтересах держави. А значить - мотивація зміни позиції лежить в області будь-яких особистих або вузько політичних інтересів», - нагадує Олеся Яхно.
При цьому вона відзначає, що партія "Самопоміч", яка звинувачує владу в тому, що олігархи заробляють на торгівлі з ОРДЛО, сама ж при цьому нерідко вступала в союзи з колишніми регіоналами. Також є питання до лідерів "Самопомочі" і щодо корупційних скандалів за участю членів партії.
«Семену Семенченку і Єгору Соболєву для початку варто було б розповісти, як вони "здали" Кривий Ріг Опоблоку. А самому Андрію Садовому - наприклад, заявити чітку позицію з приводу скандалу з тендерами на загальну суму в більш ніж півмільярда гривень, до якого причетні, як пишуть регіональні та центральні ЗМІ, представники його партії в одній з прифронтових областей», - пише Яхно.
Як приклад одного з таких скандалів на регіональному рівні, який може дорого коштувати репутації «Самопомочі», експерт називає ситуацію в Дніпрі.
«Мова йде про секретаря міськради Дніпра і керівника міської організації "Самопомочі" В'ячеслава Мішалова, фірми батька якого, незважаючи на явний конфлікт інтересів, виграють тендери на найбільші інфраструктурні проекти в місті», - уточнює Олеся Яхно.
«Як виявилося - в бідній воюючій країні, за яку Андрій Садовий так щиро переживав, виступаючи на вчорашньому партійному з'їзді, його ж соратники освоюють сотні мільйонів гривень з бюджету на великі міські "будівництва", починаючи від будівництва автомобільних доріг і закінчуючи ремонтом таких стратегічних об'єктів як мости через річку Дніпро. Невже такими роботами більше нікому зайнятися, окрім фірм батька секретаря міської ради?» - ставить питання політолог.
Політичний експерт вважає, що керівництву партії слід відповідати на питання про діяльність своїх представників.
«Поки що керівництво "Самопомочі" вважає за краще робити вигляд, що брудна білизна в наявності тільки в оточуючих», - констатує експерт.
Нагадаємо, в листопаді 2016 року, згідно з інформацією видання «Наші гроші», Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпропетровської міської ради за результатами тендеру замовив ТОВ «Завод Майстер-Профі», що належить Дмитру Мішалову (батькові секретаря міськради В'ячеслава Мішалова), капітальний ремонт автодорожнього моста №2 через Дніпро за 177,79 млн грн. Загалом, за даними видання, з міського бюджету Дніпра на рахунки компаній Мішалова менш ніж за рік перекочувала сума в понад півмільярда гривень.
Секретар міської ради Дніпра В'ячеслав Мішалов очолює міську організацію партії «Самопоміч» з літа 2015 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?