Керрі хотів переговорів більше, ніж Путін - відомості від приватної розвідки США
Категорія
Світ
Дата публікації

Керрі хотів переговорів більше, ніж Путін - відомості від приватної розвідки США

Керрі хотів переговорів більше, ніж Путін - відомості від приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Після декількох місяців лобіювання з боку Росії серйозних переговорів з ряду питань, американці послали держсекретаря США Джона Керрі до Москви.

Керр

рі прибув у четвер для переговорів зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим і президентом РФ Володимиром Путіним

на тлі шквалу повідомлень американських ЗМІ про більшу російсько-американську співпрацю.


Приватна розвідувально-аналітична компанія США Stratfor розповіла про те, як пройшла зустріч Джона Керрі і Володимира Путіна, і зробила деякі висновки про можливі її результаті, виходячи з її особливостей. Повний звіт є в розпорядженні ONLINE.UA.


Незважаючи на те, що цей четвер у Путіна був зайнятий підготовкою до парламентських виборів в країні у вересні цього року, Керрі прибув в Кремль на зустріч з російським лідером. Путін раніше висловлював небажання зустрічатися з Керрі, і делегація США здавалася більш підготовленою до переговорів за участю глави МЗС РФ, ніж росіяни, завантаживши стіл великими оберемками документів у порівнянні зі жменькою російських паперів. Це показує, що американці були там для того, щоб вести переговори, в той час як росіяни хотіли побачити, що запропонують США.


За даними The Washington Post, американці прибули з пропозицією про створення спільної розвідувальної групи з Росією, яка буде обмінюватися інформацією про угруповання Фронт ан-Нусра, пов'язане з Аль-Каїдою, і синхронізуватиме військові удари проти Ісламської держави. У свою чергу, Росія припинить авіаудари проти поміркованих повстанських сил, підтримуваних Сполученими Штатами.


Але у Росії є цілі за межами Близького Сходу. Москва прагнула використати сирійську громадянську війну, щоб Вашингтон залежав від неї в суперечках, більш важливих і близьких для Росії. Використовуючи свої позиції на Близькому Сході, Москва сподівається домогтися поступок в конфлікті на сході України, питанні західних санкцій проти Росії і нарощування військової потужності НАТО вздовж російської периферії. Даючи зрозуміти, що всі сторони визнають гамбіт Москви, обидві сторони привели своїх відповідних представників по Україні - помічника держсекретаря США Вікторію Нуланд і радника президента Росії Владислава Суркова - на зустріч, формально орієнтовану на Сирію.


Безсумнівно, президент США Барак Обама, якому залишилося пробути на посаді шість місяців, намагатиметься, щоб американська сторона домоглася прориву у відносинах. Обама натякнув, що хоче укласти угоди по Сирії та України до того, як управління країною перейде до наступної адміністрації. Тактичні угоди дійсно можливі, такі, як план по боротьбі з Ісламською державою в Сирії і помірні поступки по кризі в Україні, санкціям і військовим нарощування в Східній Європі.


Як попередню версію угоди, яка може стати результатом переговорів Керрі і Лаврова, Росія запропонувала в четвер включити ретранслятори (радіолокаційні датчики) на своїх бойових літаках в Балтійському регіоні, якщо НАТО зробить те ж саме. Це невелике тактичне зрушення і вчорашня зустріч, ймовірно, не дасть будь-яких більш значних результатів. Але, який би прогрес не стався в результаті цієї зустрічі, багато незавершених російсько-американських питань залишаться наступній адміністрації Білого дому.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?