Київ нагадав про погрози Кремля щодо нової ескалації на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Київ нагадав про погрози Кремля щодо нової ескалації на Донбасі

Київ нагадав про погрози Кремля щодо нової ескалації на Донбасі
Джерело:  online.ua

Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі загострилася на початку 2021 року, хоча режим припинення був чинним з липня торік і вже став найбільш стійким перемир’ям за весь час війни. Українські представники в ОБСЄ нагадали, як російська сторона напередодні цієї ескалації виступила фактично з погрозами про погіршення фронтової ситуації. На Постійній раді організації Київ нагадав про попередження Кремля щодо “непередбачуваних наслідків” у протистоянні на сході країни. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

За словами постійного представника України Євгенія Цимбалюка, до цього моменту не було жодного дня, який відзначився б такою ж статистикою порушень, як майбутні.

“На попередньому засіданні Постійної ради посол Росії завершив свою заяву погрозою, що “можлива ескалація насильства на лінії зіткнення на Донбасі може призвести до непередбачуваних наслідків”. Вже наступного дня, 19 лютого, СММ зафіксувала 600 порушень режиму припинення вогню – більше, ніж це було зазвичай протягом усього тижня”, - пояснив дипломат.

Він нагадав, кількість порушень згодом все ж таки зменшилася, однак “характер обстрілів з боку російських збройних формувань продовжував змінюватися від провокаційного до прицільного вогню, спричиняючи подальші жертви серед українських військових”

“Лише за один день 26 лютого, тобто минулої п’ятниці, було поранено 11 військовослужбовців. За три дні до цього у районі Золоте-4 внаслідок пострілу з гранатомета та дистанційного встановлення мін загинула цивільна особа. Інтенсивність обстрілів не зменшується: 28 лютого російські бойовики застосували 120-мм міномети та легке озброєння, вбивши ще одного українського воїна”, - додав Цимбалюк.

Одночасно з цим він нагадав про дозвіл окупаційного режиму на “превентивний” вогонь з боку угрупувань у напрямку позицій ЗСУ. Це деструктивно впливає на дотримання режиму припинення вогню, який все ще можна “врятувати”.

Як повідомляв ONLINE.UA, українська делегація на зустрічі у середу, 3 березня, відкрито звинуватила Кремль у спробі вийти з домовленостей про перемир’я.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?