Київська картинна галерея відзначає 100-річчя виставкою Анатолія Криволапа та власною ретроспективною виставкою
Категорія
Культура
Дата публікації

Київська картинна галерея відзначає 100-річчя виставкою Анатолія Криволапа та власною ретроспективною виставкою

Київська картинна галерея відзначає 100-річчя виставкою Анатолія Криволапа та власною ретроспективною виставкою
Джерело:  online.ua

12 листопада о 15:00 до свого 100-річчя Національний Музей Київська картинна галерея презентує два виставкових проєкти: «АНАТОЛІЙ КРИВОЛАП. КЛАСИЧНИЙ ЖИВОПИС» з фонду художника та «НАРОДЖЕННЯ МУЗЕЮ», незважаючи на умови воєнного стану.

Джерело: ONLINE.UA

100-річний ювілей Національного музею «‎Київська картинна галерея» святкує відразу двома виставковими проєктами

Один присвячений історії заснування музею і має оглядовий документально-історичний характер, інший – суто образотворче забарвлення і представляє ретроспективу творчості класика сучасного живопису, лауреата Шевченківської премії Анатолія Криволапа.

Художник, творчість якого вважають візитівкою сучасного українського мистецтва, візуалізує на широкий загал «шлях до себе» й представляє особистий творчий доробок як осмислення автентичності.

Музей має багаторічні партнерські стосунки з автором; свої напрацювання й відкриття в галузі пластичних інновацій художник представляв в численних попередніх проектах на теренах музею, кожного разу збагачуючи музейний фонд новими експонатами.

В рік 100-річчя музею за ініціативи й сприяння художника музейне зібрання значно поповнилося роботами сучасних українських митців, які раніше не були презентовані в колекції музею, що знайшло відображення в новому друкованому виданні, здійсненому також за участі Анатолія Криволапа.

За словами Анатолія Криволапа, класика —  це досконала композиція форм, ліній, кольорових плям на площині відносно простору і сюжету картини або настрою пейзажу. Це фундаментальні основи всіх видів мистецтва.

Я вхожу в опікунську раду музею і з великим задоволенням долучився до святкування 100-річчя. Це вже наш третій спільний з Анатолієм Криволапом на протязі ювілейного року. Ми почали в січні 2022 року проектом «Ніч…Відбиток часу» та закінчимо в січні 2023 року. До проекту «АНАТОЛІЙ КРИВОЛАП. КЛАСИЧНИЙ ЖИВОПИС» дуже ретельне відношення, бо 12 листопада день народження музею. Виставковий простір повністю змінено. Буде представлено в 6 залах декілька десятків робіт, які будуть експонуватися вперше. Хочу нагадати що в лютому 2022 року вперше за 100 років виданий альбом з історичною назвою «Київська картинна галерея». В цьому виданні потужно представлені роботи сучасних українських митців із колекції музею, - зазначає куратор проєкту Юрій Комельков.

Альбом був виданий в партнерстві із ГО АРТ-ФОНД ІГОРЯ ВОРОНОВА і Благодійним фондом «КУЛЬТАУРА» та за фінансової підтримки Ігоря Воронова, Анатолія Криволапа та Юрія Комелькова.

Виставка триватиме з 12 листопада 2022 року до 15 січня 2023 року. 

Офіційне відкриття відбулося 12 листопада.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?