Клімкін розповів про боротьбу за звільнення українця з єгипетської в'язниці
Категорія
Україна
Дата публікації

Клімкін розповів про боротьбу за звільнення українця з єгипетської в'язниці

Клімкін розповів про боротьбу за звільнення українця з єгипетської в'язниці

Україна і Єгипет працюють над звільненням з єгипетської в'язниці українця Едварда Чікоша, який потрапив туди за звинуваченням у контрабанді зброї.
Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на відповідь міністра закордонних справ України Павла Клімкіна на запит видання "Актуальна Правда".
Як зазначається, нещодавно глава Адміністрації президента Ігор Райнін дав відповідь на запит нардепа Роберта Горвата у справі Чікоша. У документі йдеться про те, що, відповідно до компетенцій щодо захисту прав і свобод людини, запит Горвата був переданий безпосередньо в МЗС.



Як сказав в коментарі журналістам 16 грудня глава МЗС Павло Клімкін, Київ і Каїр на цьому етапі розробляють в двосторонньому режимі документ про взаємну правову допомогу.
За словами міністра, справа засудженого українця ускладнюється тим, що мова йде про контрабанду зброї, а для Єгипта звинувачення в такому злочині дуже серйозне.
Клімкін згадав, що президент України Петро Порошенко розмовляв в рамках Генеральної асамблеї ООН з президентом Єгипту Абделем Фаттахом Ас-Сісі, а сам дипломат кілька разів розмовляв з міністром закордонних справ Єгипту.
Він також висловив надію, що їм вдасться вийти на угоду про взаємну правову допомогу, і в рамках цього документа здійснити додаткові кроки для звільнення Чікоша.
Нагадаємо, Едвард Чікош кілька років очолював представництво в Африці і на Середньому Сході однієї з найбільших туристичних компаній.
Уже шостий рік він перебуває в єгипетській в'язниці за звинуваченням у тероризмі. Причиною стали знайдені у одного з пасажирів автобуса, що належить туристичній фірмі Чікоша, АК-47 і патрони до нього.
Як заявив перевізник, цей предмет призначався в подарунок саме Едварду Чікошу.



Едвард Чікош


Унаслідок українця засудили на 25 років позбавлення волі за контрабанду зброї через ізраїльсько-єгипетський кордон. У в'язницю громадянин України потрапив в розпал революційних подій в Єгипті. Засуджені тимчасовою владою громадяни таких країн, як США, Канада, Німеччина, Австралія були вже депортовані згідно з Указом Президента Єгипту №140.
Однак Едвард Чікош досі продовжує відбувати тюремне ув'язнення.
Раніше президент України Петро Порошенко пообіцяв допомогти в справі українського бізнесмена Едварда Чікоша.
Як повідомив журналіст Роман Бочкала, земляк Едварда Чікоша, нардеп із Закарпаття Роберт Горват (фракція "Блок Петра Порошенка") звернувся до президента і міністра закордонних справ України з проханням взяти цю справу під особистий контроль.
"За словами депутата, він поставив Порошенкові запитання на засіданні фракції. Петро Олексійович пообіцяв допомогти", - писав Бочкала в соцмережах.
За словами журналіста, народний депутат підкріпив своє прохання письмово і продублював звернення на главу МЗС України Павла Клімкіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?