Коли Путін піде з Донбасу - політологи зробили обнадійливий прогноз
Категорія
Політика
Дата публікації

Коли Путін піде з Донбасу - політологи зробили обнадійливий прогноз

Коли Путін піде з Донбасу - політологи зробили обнадійливий прогноз
Джерело:  Крим.Реалії

Пандемія коронавіруса і падіння цін на нафту змусять президента Росії Володимира Путіна піти з Донбасу. Приблизно через рік, коли криза стане дійсно глобальною, Росія піде на переговори і ввічливо забереться з усіх гарячих точок, включаючи Україну, Сирію, Лівію. Такий прогноз зробив політолог Кирило Сазонов в інтерв'ю Радіо Свобода, передає ONLINE.UA.

Обговорюючи намір експослів США в Україні Вільяма Тейлора, Джона Гербста та Стівена Пайфера запропонувати американському лідеру Дональду Трампу піти з Путіним на угоду по Україні, яка полягає у скасуванні всіх санкцій проти Росії в обмін на повернення Україні Донбасу, політолог зазначив, сьогодні низькі шанси на те, що президент США погодиться на цю пропозицію, та й Путін ще не готовий до переговорів.

"Поки Путін не готовий до переговорів. Як кажуть самі росіяни, які більш-менш розуміють суть процесів в своїй країні: "Ми будемо голодні, але горді". Вони не готові до поступок, намагаються надувати щоки, диктувати всьому світу свою волю, вести переговори з США на рівних, що дійсно безглуздо: з одного боку провідна світова держава, з іншого - просто велика бензоколонка, яка трошки забула про правила гри. Але заради амбіцій вони здатні терпіти якісь позбавлення", - вважає Сазонов.

На думку політолога, на Путіна зараз можна натиснути за допомогою цін на нафту. Він нагадав, що коли СРСР розпалював конфлікти і фінансував тероризм, його придушили саме за допомогою зниження цін на нафту.

"З Росією, я вважаю, це єдиний метод, який буде працювати. Або серйозне падіння цін на нафту, або більш рішучим кроком було б ембарго на постачання нафти з Росії - це 50% їх бюджету. Вони, звичайно, лякатимуть, помахають сокирами , покричать про несправедливість, але через рік, коли криза стане дійсно глобальною, вони підуть на переговори і ввічливо заберуться з усіх гарячих точок, включаючи Україну, Сирію, Лівію; або Росія розвалиться - від цього буде краще всім", - упевнений Сазонов.

Політолог підкреслив, що сама концепція, яку запропонували три дійсно хороших і грамотних дипломата, які прекрасно знають ситуацію в Україні і в Росії, правильна. За допомогою низьких цін на нафту, кризи, яку викликал коронавірус, Росію варто придушити як слід. Але сьогодні Путін, на думку Сазонова, ще не піде на поступки.

У свою чергу доктор історичних наук, американист Олександр Потєхін сумнівається, що загальносвітове падіння і санкції змусять Путіна вже в цьому році піти з Донбасу. Він нагадав, що Росія ні звідки ще по добрій волі пішла - Придністров'я, Південна Осетія, Абхазія, Крим, Донбас, Лівія, Сирія. Потєхін підкреслює, що Росія йде звідкись тільки тоді, коли починає розвалюватися сама, наприклад, як Радянський Союз з Афганістану.

"Я б сказав, що як раз в даній ситуації набагато конструктивніше було б пропонувати переглянути Мінські угоди. Переглянути порядок і питання про закриття кордону з Росією", - вважає Потєхін.

Важливо додати, що в Кремлі вже відреагували на пропозицію американських послів зняти всі санкції проти Росії в обмін на Донбас. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков зухвало заявив, що "Росія не може вийти з Донбасу, так як ніколи туди не входила".

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше директор Інституту світової політики Євген Магда ділився своїм прогнозом щодо планів Путіна по Донбасу на тлі пандемії коронавіруса. Він переконаний, що Кремль припинить фінансування бойовиків ОРДЛО в останню чергу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?