Коли та де відбудуться дебати між Порошенко і Зеленським - офіційна заява Суспільного та ЦВК
Категорія
Україна
Дата публікації

Коли та де відбудуться дебати між Порошенко і Зеленським - офіційна заява Суспільного та ЦВК

Коли та де відбудуться дебати між Порошенко і Зеленським - офіційна заява Суспільного та ЦВК
Джерело:  online.ua

Як і прописано в законодавстві України, дебати відбудуться на Суспільному у останню п'ятницю перед голосуванням, а саме 19 квітня, та триватимуть одну годину – з 20:00 до 21:00. Про це повідомив керівник державного Суспільного мовника Зураб Аласанія і тим самим підтримав позицію Центральної виборчої комісії.

"Суспільний мовник є готовим до проведення дебатів навіть, попри ту активність як є у політичних і позаполітичних колах. Також ми є готовими до будь-яких викликів. Отже, наша позиція така: ми є готовими до дебатів 19 квітня о 20:00 упродовж однієї години, як зазначено в законі. А після того є можливим будь-який час і будь-який формат. Як я розумію, ЦВК не буде сперечатися, що після цього вже буде воля вольна. Тобто ми є готовими надати кандидатам можливість більш вільно, поза межами офіційних дебатів і державних коштів, провести те, що можна назвати ток-шоу або щось у більш вільному стилі, з експертами та журналістами, якщо вони на це зголосяться", – заявив Аласанія.

В ЦВК нагадали, що дебати, які встановлено законом, відповідають не лише міжнародній практиці, а і чотирьом базовим принципам:

– дебати має проводити незаангажована компанія, якою власне і є Суспільне;

– дебати мають бути вседоступними, тобто всі телерадіокомпанії мають мати доступ до сигналу трансляції дебатів;

– дебати мають мати чітку структуру: вступне слово, заключне слово, таймінг на питання та відповіді (це означає, що у рамках цього таймінгу кандидати мають зосередитися на тому, аби донести до виборця свою позицію);

– неприпустимість агітаційної символіки на дебатах, тобто у студії не має бути жодної символіки щодо того чи іншого кандидата, а людина веде ці дебати не є арбітром чи кимось іншим, а є модератором (він відслідкувати, чи кожен з кандидатів дотримується структури дебатів).

Існує три формати, у яких можуть пройти дебати – за участю експертів і представників ЗМІ, модерація між ними, або дебати в декілька турів. За відмову від участі у них обидвом кандидатам нічого не загрожує.

Як повідомляв ONLINE.UA, телеканал "UA: Суспільне" закликає усіх українців стимулювати в соцмережах основних претендентів на посаду президента Володимира Зеленського та Петра Порошенка взяти участь у публічних дебатах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?