Колишній міліціонер розповів, як допоміг «зеленим чоловічкам» окупувати Крим
Категорія
Україна
Дата публікації

Колишній міліціонер розповів, як допоміг «зеленим чоловічкам» окупувати Крим

Колишній міліціонер розповів, як допоміг «зеленим чоловічкам» окупувати Крим
Джерело:  Нова газета

Колишній міліціонер Володимир Мерцалов, який зрадив Україну під час анексії Криму, розповів, як допомагав росіянам в окупації півострова.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю перебіжчика Новой газете.
"27 лютого моя рота здійснювала захоплення аеропорту Сімферополя. Коли ми оточили аеропорт, до мене підбіг хлопець, як я дізнався згодом, це був Ігор Стрєлков. "Володя, протримайтесь ще трошки. З Севастополя їде підкріплення", - говорив він мені. Я зовні зберігаю холоднокровність, а сам думаю, що байкери їдуть - ну а хто ще до нас може приїхати?" - розповів він.
Мерцалов додав, що через півгодини після цієї розмови до аеропорту під'їхали десять вантажівок без номерів, і він зрозумів, що йому на допомогу прибув російський військовий контингент.
"З машини вискочили бійці у "важкому", з сучасною зброєю - оптичні приціли, всі справи. Я підійшов до їх командира, підполковника, представився: "Мерцалов, командир четвертої роти!" - і розплакався. Мені спочатку здалося, що це спецназ ГРУ, а потім з'ясувалося, що це десантники. Вони потім допомагали нам при захопленні Держради і Ради міністрів", - розповів він.
При цьому, коли вранці ЗМІ заговорили про "зелених чоловічків", Мерцалов спростовував взаємодію з угрупованням російських військ.
"Ну, мене допитували: "Це російські війська?" А я відмахувався: "Я звідки знаю? Я ж не експерт. Розпізнавальних знаків у них немає. А те, що у них автомати Калашникова - так півсвіту з ними ходить". Загалом, дурня довелося врубать...", - розповів він.
Крім того, зрадник очолював групу, яка вела переговори з українськими військовими, до якої також увійшла колишній заступник голови Ради міністрів Криму, а нині член Ради Федерації РФ Ольга Ковітіді.
"Ми досить легко переконували українських командирів", - сказав він.
Водночас зрадник зазначив, що винятком став 1-й окремий батальйон морської піхоти ВМС України у Феодосії.
"Я штурмував її в складі російських десантників, на територію частини в'їжджали БТРи. Але тут все було зрозуміло - офіцерський склад проходив підготовку в США. Це не вигадка заради пропаганди - в Криму це прекрасно знали всі, хто так чи інакше стикався з військовою службою. Контрактники всі були місцеві, тому їх навіть не чіпали. А командування пом'яли, потім я їх шикував у порту, чоловік 12 їх було. За наказом з центру ми їх всіх відпустили", - сказав він.
Нагадаємо, раніше російський політолог Лілія Шевцова в інтерв'ю ONLINE.UA розповіла, що "кримнашизм" став чинником легітимації влади і одним із головних елементів самодержавної ідеології в РФ.
Читайте повний текст інтерв'ю Лілії Шевцової ONLINE.UA: Путин испытывает "бессилие всесилия" — Лилия Шевцова о "Крымнаше" и страхах Кремля

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?