Команда Лукашенко влаштувала новий міжнародний скандал
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Лукашенко влаштувала новий міжнародний скандал

Команда Лукашенко влаштувала новий міжнародний скандал
Джерело:  online.ua

Після чергового резонансного випаду Олександра Лукашенка на адресу Польщі та Литви розгорівся новий дипломатичний скандал міжнародного рівня. Офіційні Варшава і Вільнюс категорично відмовилися відкликати своїх послів з Білорусі, на чому наполягає режим Лукашенка, який розцінює діяльність дипвідомств Литви і Польщі як "деструктивну". При цьому в МЗС Білорусі заявили, що пропозиції Лукашенко є обов'язковими до виконання, натякнувши, що офіційний Мінськ може піти на те, щоб в односторонньому порядку вислати польських і литовських дипломатів з Білорусі. Як відреагувало керівництво Литви і Польщі на скандальний ультиматум Лукашенко, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Twitter міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау.

Польський міністр підкреслив, що ні Польща, ні Литва не планують відкликати своїх послів. Рау вважає, що дипломатичні канали зв'язку в Білорусі повинні бути збережені. Його позицію підтримує і литовський міністр Лінас Лінкявічюс.

"Ми точно не маємо наміру відкликати (послів) на консультації і точно не будемо нічого робити в питанні скорочення персоналу. Ми не зацікавлені в скороченні каналів співпраці, спілкування", - відреагував на вимогу Лукашенко Лінас Лінкявічюс.

Як відомо, про рішення Лукашенко скоротити число польських і литовських дипломатів в Білорусі стало відомо 2 жовтня. У МЗС Білорусі для цього були викликані посли Польщі та Литви, від яких зажадали до 9 жовтня "привести до паритету з білоруських закордонних дипвідомствами у відповідних країнах склад своїх дипломатичних представництв". У литовських дипвідомствах режим Лукашенко вимагає скоротити штат з 25 до 14 осіб, а в польських - з 50 до 18 осіб.

При цьому вже 5 жовтня Білорусь відкликає своїх послів з Польщі та Литви після того як Вільнюс ввів національні санкції проти білоруських чиновників, а також проти нелегітимного глави держави Лукашенко, а Варшава офіційно повідомила, що теж розмірковує про свої санкції.

Нагадаємо, 2 жовтня проти Білорусі були запущені і санкції ЄС. У санкційний список потрапили 40 білоруських чиновників, правда, серед них немає Олександра Лукашенка. Французький президент Емманюель Макрон пояснив це тим, що включення Лукашенко в санкційні списки означало б відмову від діалогу з Мінськом. Персональні санкції проти Лукашенка і його сина Віктора ввели тільки Велика Британія і Канада. США приєдналися до цих заходів, але не стали включати в санкційні списки Олександра і Віктора Лукашенко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко пішов на радикальні заходи і наказав звільнити десятки співробітників МЗС, які представляють Білорусь в інших країнах. Під звільнення потрапили всі ті, хто не підтримує режим Лукашенка і насильство над білорусами, яке влаштували силовики за наказом влади в країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?