Команда Путіна зайняла важливу для України позицію по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Путіна зайняла важливу для України позицію по Донбасу

Команда Путіна зайняла важливу для України позицію по Донбасу
Джерело:  online.ua

Влада України представила в ТКГ мирний план по Донбасу, який передбачає повне припинення конфлікту і демілітаризацію ОРДЛО на початку 2021 року, що дозволить провести там місцеві вибори навесні. Команда президента РФ Володимира Путіна спочатку запевняла, що підтримує будь-які кроки до мирного врегулювання конфлікту, але після ознайомлення з планом офіційного Києва різко змінила позицію і підтримала план бойовиків ОРДЛО. На думку радника української делегації в ТКГ Олексія Арестович це означає, що Росія фактично визнала себе стороною конфлікту на Донбасі, а це вкрай важливо для України, так як тепер переговори будуть вестися безпосередньо з російською стороною, яка 6 років зображувала з себе "посередника", і безпосередньо Путіну доведеться відповідати за невиконання нормандських домовленостей, прийнятих на саміті в Парижі в грудні минулого року. Про це Арестович заявив в ефірі телеканалу "Україна 24", передає ONLINE.UA.

"Для мене це означає, що Росія фактично себе визнала стороною конфлікту. Не посередником, як вони стверджували шість років, а стороною конфлікту. Це все змінює. Тоді ми починаємо говорити з Росією, а вона перестає робити вигляд, що вона тільки посередник. Такі переговори повинні пожвавитися, тому що 9 грудня закінчується рік з дня минулих паризьких домовленостей, і постає питання, хто буде винен в їх невиконанні. Я думаю, що так як у нас є потужна підтримка Німеччини, Франції і, неофіційно, але фактично, нової адміністрації США, то винним може виявитися безпосередньо Володимир Путін. Він і був винен, але буде фіксація офіційна", - пояснив підсумки переговорів ТКГ по Донбасу Арестович.

Радник української делегації ТКГ підкреслив, що команда українського лідера Володимира Зеленського попросила російську сторону офіційно і в письмовому вигляді підтвердити підтримку плану бойовиків ОРДЛО, і тим самим взяти на себе відповідальність за ці пропозиції. Якщо Кремль зробить це, то, за словами Арестович, офіційний Київ буде працювати з двома планами, що дозволить виробити компромісний документ.

Як відомо, мирний план України з Донбасу, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року, обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися не пізніше у грудні 2020 року, створення вільної економічної зони. Путін незадоволений тим, що Зеленський зайняв жорстку позицію і не збирається йти на поступки ні Кремлю, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує. В офіційній Москві обурені і тим, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу. У Кремлі відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськими домовленостями". Команда Путіна продовжує наполягати на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції України.

Тому на минулих переговорах ТКГ російська сторона підтримала "мирний" план бойовиків ОРДЛО, в якому прописано 15 кроків для врегулювання конфлікту на Донбасі. Вони вимагають, зокрема, закріпити в Конституції України "особливе самоврядування" окремих районів Донецької та Луганської областей до 2050 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна остаточно змінила позицію по Донбасу- в Кремлі дали зрозуміти, що не підтримають жодного мирного плану Києва, поки особливий статус Донбасу не закріплять в Конституції України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?