Команда Зеленського невідкладно звернулася до Путіна з жорстким ультиматумом
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського невідкладно звернулася до Путіна з жорстким ультиматумом

Команда Зеленського невідкладно звернулася до Путіна з жорстким ультиматумом
Джерело:  online.ua

Надання особливого статусу Донбасу - одне з найважливіших питань в переговорному процесі між офіційними Києвом і Москвою щодо врегулювання збройного конфлікту на сході України. Команда російського президента Володимира Путіна вимагала від української влади розробити проект поправок Конституції про надання окремих регіонах Донбасу особливого порядку місцевого самоврядування ще до 6 липня, але ніяких нових законопроектів, які б регулювали це питання, за станом на сьогодні у Верховній Раді не розглядалося. Втім і в подальшому офіційний Київ не збирається надавати особливий статус Донбасу на умовах ультиматуму Путіна. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук пояснив, який закон по Донбасу буде прийнятий у Верховній Раді і що він значить для жителів ОРДЛО. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Ми говоримо про особливі умови місцевого самоврядування на цих територіях, які повинні бути закріплені законом. Рада такий закон має прийняти і прийме. У ньому будуть враховані особливості виконавчої влади, представницької, питання, пов'язані з правовими аспектами і багатьма іншими складовими громадського життя. Україна готова передбачити і інші гуманітарні, мовні особливості життя на цих територіях ", - пояснив Кравчук.

Політик підкреслив, що Київ не розглядає закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції України, як цього вимагає Путін. Цей крок, на його думку, призведе до розпаду України.

"Україна - моногосударство. У Конституції не може бути прописано місцеве самоврядування для певної території з незаконними формуваннями. Тоді це вже федеративна держава з небаченою раніше в світі формою існування. Якщо допустити таке закріплення особливого статусу для Донбасу, то тоді і інші регіони України можуть виявити таке бажання. Тоді це вже не держава ", - пояснив Кравчук позицію Києва, від якої не збирається відступати українська влада, незважаючи на ультиматуми Кремля.

Разом з тим Кравчук додав, що офіційний Київ розуміє те, що Донбас сильно відрізняється від іншої частини України, в зв'язку з чим, за його словами, парламент готовий передбачити особливі умови самоврядування.

"Через шість років війни уявити, що в Донбасі такі ж умови, як у Львівській області, - це просто фантазія, ми це розуміємо", - додав політик.

У той же час Кравчук нагадав команді Путіна, що Україна почне розглядати закон про особливості місцевого самоврядування на Донбасі тільки після того, як Росія виведе всі незаконні збройні формування і поверне Києву контроль над територією Донбасу і ділянкою російсько-українського кордону.

"Необхідно зрозуміти, де в Донбасі Україна? Якщо розробити цей закон прямо зараз, то виходить, що від нас, крім цього закону, нічого не потрібно, і це при тому, що ми ще й повинні узгодити його з ОРДЛО. На такий диктат ми піти не можемо, з нами треба рахуватися. Виходить, що це територія України, але сама Україна до неї відношення не має. Вона тільки повинна підготувати закон про вибори, але ми не хлопчики для биття ", - підсумував Кравчук.

Як відомо, Україна вже передала свій варіант плану врегулювання конфлікту на Донбасі ОБСЄ, його обговорять на наступному засіданні ТКГ 10 листопада. Цей план, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року, обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися не пізніше 15 грудня 2020 року, створення вільної економічної зони. У Кремлі ж відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськими домовленостями".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський виступив з важливою заявою після термінової поїздки на Донбас. Він розраховує, що його мирний план по Донбасу схвалять всі представники нормадского формату.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?