Команда Зеленського погодилася з пропозиціями Росії по Донбасу - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського погодилася з пропозиціями Росії по Донбасу - що відомо

Команда Зеленського погодилася з пропозиціями Росії по Донбасу - що відомо
Джерело:  online.ua

Команда президента РФ Володимира Путіна знову намагалася зірвати переговори по Донбасу, але вони все ж відбулися. В ході засідання ТКГ, в якому вперше брав участь перший президент України Леонід Кравчук і його перший заступник Вітольд Фокін, команда українського президента Володимира Зеленського погодилася з деякими пропозиціями Росії щодо розмінування і нових ділянок розведення сил і засобів. Про що домовилися офіційні Київ і Москва повідомила прес-служба Офісу президента України по завершенню засідання ТКГ, передає ONLINE.UA.

"У сфері безпеки групою було досягнуто домовленостей по 20 ділянкам розмінування в межах оновленого плану, передбаченого комюніке Паризького саміту" Нормандської четвірки "від 9 грудня 2019 року. Українська делегація також підтримала пропозиції по чотирьом новим ділянкам розведення сил і засобів", - повідомили в команді Зеленського.

Крім того, економічна група ТКГ по Донбасу вирішила, що українське підприємство по водозабезпеченню буде продовжувати здійснювати на постійній основі поставки питної води українському населенню, що проживає на тимчасово окупованій території. Гуманітарна робоча група досягла прогресу в питаннях взаємного звільнення утримуваних осіб.

"Українська сторона в черговий раз підкреслила виконання всіх домовленостей про підтвердження списків для взаємного звільнення утримуваних осіб та підтвердила інформацію про осіб, яку запитували учасники консультацій. Україна очікує дзеркальних і симетричних дій від іншої сторони", - підкреслили в ОП.

Важливо відзначити, що з самого початку засідання представники ОРДЛО намагалися заблокувати переговори, висуваючи низку умов. Глава української делегації Леонід Кравчук пообіцяв їм звернутися до Верховної Ради з проханням переглянути постанову, яка, на думку ОРДЛО, порушує мінські угоди.

"Леонід Кравчук поінформував учасників ТКГ про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до Верховної Ради з пропозицією розглянути питання про відповідність Постанови Верховної Ради «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», а також Комплекса заходів щодо виконання Мінських угод, який був підтриманий резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015)", - додали в Офісі президента.

Як відомо, перед переговорами ТКГ по Донбасу, які відбулися напередодні, 19 серпня, в Кремлі раптово заявили про можливість зустрічі країн "нормандської четвірки" на рівні помічників лідерів. У Кремлі запевняють, що російська влада вже активно готується до нових переговорів, хоча ще в кінці липня офіційна Москва несподівано повідомила, що виходить з нормандських переговорів на рівні радників лідерів держав. Тоді представник Кремля по Донбасу Дмитро Козак написав листа раднику лідерки ФРН Ангели Меркель з копіями для представників Франції та України, в якому назвав переговори по Донбасу на рівні радників безглуздими і озвучив пропозицію від них відмовитися. Офіційний Київ тоді заявив, що поки не бачить підстав говорити про руйнування нормандського формату через цей лист і що мінський процес не буде функціонувати без нормандських зустрічей.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що новий глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук пояснив свою пропозицію почати переговори з жителями ОРДЛО. Він вважає, що вони, як варіант, можуть пройти в форматі круглого столу, в рамках якого люди, які проживають на окупованому Донабссе, можуть пояснити, чого вони хочуть, а представники офіційного Києва окреслити свою позицію. Кравчук підкреслив, що мова не йде про переговори президента Володимира Зеленського або прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з ватажками ОРДЛО, на чому наполягає команда російського президента Володимира Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?