Команда Зеленського погодилася з вимогою Кремля, але за однієї умови
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського погодилася з вимогою Кремля, але за однієї умови

Команда Зеленського погодилася з вимогою Кремля, але за однієї умови
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського вирішила піти на компроміс з бойовиками ОРДЛО і погодилася провести інспекцію позицій ЗСУ поблизу Шумів, на чому наполягають представники збройних формувань окупованого Донбасу і, як виявилося, офіційний Кремль. Глава української делегації в тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук пояснив позицію офіційного Києва щодо цієї скандальної домовленості, яка викликала резонанс в українському суспільстві і політичних колах. Він пояснив, що скандальна інспекція повинна була відбутися 10 вересня і на її проведенні наполягав особисто помічник президента РФ Володимира Путіна Дмитро Козак. Однак бойовики свідомо зірвали її - представники так званої "ДНР" висунули додаткові вимоги, про які раніше не домовлялися, на які не погодився офіційний Київ. Кравчук зазначив, що незважаючи на це, Україна готова піти на компроміс з бойовиками ОРДЛО і провести інспекцію позицію ЗСУ на лінії розмежування пізніше, але тільки після того, як підкомісія ТКГ з безпеки проведе консультації з цього питання. При цьому він підкреслив, що в ОБСЄ погодилися з пропозицією Києва і нададуть свого представника для інспекції в рамках виключення, як одноразову дію, яка в майбутньому не буде повторюватися. Про це Кравчук повідомив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера", передає ONLINE.UA.

"Саме 9 вересня, як реакція на всі ці події (на загрози ватажка "ДНР" відкрити вогонь по позиціях Об'єднаних сил під Шумами, - ред.) відбулося позачергове засідання ТКГ в формі відеоконференції. Вперше на цій відеоконференції був присутній пан Козак, радник президента Росії Володимира Путіна. Я був здивований, чому раптом прийшов на засідання пан Козак. Він так енергійно, навіть з нотками ультиматуму сказав, що Україна повинна врешті-решт вирішити, чи буде вона виконувати Мінські угоди, чи не буде ... І причиною такого спічу було те, що, мовляв, біля села Шуми є траншея, на якій українські війська проводять інженерні роботи", - розповів Кравчук про ультиматум Кремля.

У відповідь на цю вимогу Козака українська сторона, за словами Кравчука, представила документ зі звітом місії ОБСЄ, в якому зафіксовано, що за період режиму тиші на Донбасі ніяких робіт не проводилося, а вищеназвана траншея була вирита ще до узгодження домовленостей про перемир'я від 22 липня . Однак, бойовики ОРДЛО сказали, що мають свої спостереження, які підтверджують, що такі роботи ведуться.

"10 вересня в другій годині дня мало відбутися це загальне інспектування. Але раптом вранці представники ОРДЛО висунули додаткові умови, що, мовляв, ще три точки потрібно інспектувати, потрібно провести нові спостереження і скласти якийсь протокол, про що не йшлося під час обговорення. Ми тоді сказали, що не згодні, тому що це питання навіть не обговорювалося. Після цього почався прицільний вогонь по тому пункту, де перебувала місія і де перебував представник ОБСЄ. Це була не просто загроза, а реальні дії, стрілянина. Нам швидко вдалося ужити заходів, які убезпечили життя цих людей", - пояснив зрив скандальної домовленості Кравчук.

Незважаючи на цю небезпечну провокацію, Київ готовий погодитися з вимогою Кремля і бойовиків ОРДЛО та провести інспекцію позицію ЗСУ поблизу Шумів, але тільки після того, як підкомісія з безпеки проведе обговорення і з'ясує причини обстрілу позицій під Шумами.

"Ми не заперечуємо за однієї умови, якщо там буде представник ОБСЄ. В ОБСЄ з нами погодилися і сказали, що такого представника нададуть в рамках виключення, як одноразову дію, яке в майбутньому не буде повторюватися", - додав Кравчук.

Як відомо, 9 вересня учасники мінської Тристоронньої контактної групи по Донбасу несподівано для всіх домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Необхідність такої інспекції викликана тим, що недавно ватажок бойовиків ОРДО Денис Пушилін звинуватив українську владу в нібито порушення режиму припинення вогню в районі Шумів, в зв'язку з чим пообіцяв обстріляти українські позиції. Вже 10 вересня стало відомо, що представники СММ ОБСЄ офіційно заявили про те, що зафіксували нові порушення домовленостей з боку проросійських сил на Донбасі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна висунула черговий ультиматум Зеленському на переговорах радників лідерів країн нормандської четвірки, які відбулися напередодні в Берліні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?