Команда Зеленського відповіла на провокаційну пропозицію бойовиків ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського відповіла на провокаційну пропозицію бойовиків ОРДЛО

Команда Зеленського відповіла на провокаційну пропозицію бойовиків ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна постійно шантажує офіційний Київ обміном полоненими, домагаючись, щоб українська делегацію в ТКГ пішлана поступки по Донбасу. Але 16 січня бойовики ОРДЛО несподівано для всіх вирішили передати владі України полонених українців, причому в односторонньому порядку. Правда, зробити це вирішили не в рамках затвердженої офіційної процедури, а через кума Путіна і главу політради проросійської партії "ОТЗЖ" Віктора Медведчука. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук уже відповів на провокаційну пропозицію бойовиків так званих "ЛНР" і "ДНР". Він привітав їх бажання звільнити незаконно утримуваних в полоні українців, але вважає що за цим рішенням стоїть ніщо інше, як чергова спроба ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні і зобов'язань, які взяла на себе РФ як сторона конфлікту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ТКГ.

"Мені важко пригадати прецедент, коли невизнана юридична особа передає громадян держави певній фізичній особі. Повернення громадян України буде проведено відповідно до норм міжнародного права та українського законодавства", - цитує Кравчука пресслужба української делегації в ТКГ.

Представник команди українського лідера Володимира Зеленського нагадав, що всі переговори про повернення утримуваних осіб проводять уповноважені органи України в рамках політичних угод, прийнятих в нормандському форматі.

"Я розцінюю заяви керівництва маріонеткових квазідержавних утворень і синхронізованих з ними дій пана Медведчука як чергову спробу ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні і зобов'язань, які взяла на себе РФ як сторона конфлікту", - відповів Кравчук на пропозицію бойовиків.

Радник з інформаційної політики української делегації в ТКГ Олексій Арестович в свою чергу назвав пропозицію бойовиків ОРДЛО спробою тиску РФ на українську сторону переговорів, а цю спробу, в свою чергу - як елемент масштабної кампанії по тиску на політичне керівництво і народ України.

"Ні родинні зв'язки, ні статус народного депутата, не є підставою для маніпулювання статусом« громадянина України », а тим більше - примусовим переміщенням наших куди-небудь, у фактичному взаємодії з державною владою країни-окупанта. Українська сторона нагадує, що до врегулювання конфлікту може привести тільки послідовна робота в рамках Нормандського формату, будь-які спроби тиску на нас - марні, а у випадку з людьми, постраждалими від окупантів - ще й аморальні. Правоохоронні органи України винесуть свою оцінку таким спробам, а політичне керівництво країни - свою ", - прокоментував Арестович намір бойовиків ОРДЛО передати полонених українців через Медведчука.

Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денисова при цьому висловила свою готовність сприяти поверненню полонених українських громадян, про які йшла мова в заяві ОРДЛО, а також робити наступні кроки для продовження процесу взаємного звільнення громадян без будь-якого посередництва.

"Щодо заяви так званих представників "ДНР" і "ЛНР" Наталії Ніконорової і Владислава Дейнего повідомляю наступне: як Уповноважений ВРУ з прав людини вітаю рішення передати на підконтрольну уряду України територію деяких незаконно утримуваних наших співгромадян, адже робота щодо звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України , які знаходяться в місцях несвободи на території РФ, тимчасово окупованого Криму і частини Донбасу щодня здійснюється Офісом президента України, Офісом уповноваженого і представниками української сторони в рамках ТКГ ", - написала вона.

Про намір бойовиків ОРДЛО в односторонньому порядку передати полонених Україні через Медведчука повідомили сепаратистські ЗМІ 16 січня. У їхніх повідомленнях говорилося, що бойовики 18 січня готові передати жінок, літніх і страждають важкими захворюваннями осіб, які не воювали в складі українських військ. Важливо відзначити, що саме на 18 січня заплановано наступне засідання ТКГ, на якому повинні обговорювати саме обмін полоненими.

Як відомо, останній обмін полоненими між Україною, Росією і бойовиками ОРДЛО відбувся в квітні 2020 року. З полону терористів "ДНР" і "ЛНР" тоді звільнили 20 українців. Офіційний Київ передав 14 осіб. 29 грудня минулого року Україні вдалося домогтися першого великого обміну полоненими - тоді Київ повернув 124 людини. За даними СБУ, в полоні у бойовиків перебувають ще не менше 200 українців і в Мінських угодах прописаний пункт щодо обміну за формулою "всіх на всіх". Але команда Путіна категорично відмовляється на такий обмін і тим самим зриває домовленості, в чому регулярно звинувачує українську владу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кремль розповів, з ким із України насправді веде переговори Путін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?