Команда Зеленського зважилася на крайні заходи щодо суддів КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського зважилася на крайні заходи щодо суддів КСУ

Команда Зеленського зважилася на крайні заходи щодо суддів КСУ
Джерело:  online.ua

Команда президента України в парламенті - партія "Слуга народу" - зважилася на крайні заходи щодо суддів КСУ. 4 листопада нардепи подали в Конституційний суд термінову заяву, в якій вимагають, щоб судді добровільно пішли у відставку. Мова йде не про весь суддівський склад КСУ, а про тих 11 суддів, які прийняли скандальне рішення, яке поставило під загрозу всю антикорупційну реформу України. Президентська партія поставила суддям категоричний ультиматум - якщо вони не підуть у відставку, то до Верховної Ради відразу будуть направлені кілька законодавчих ініціатив, які дозволять повністю заблокувати роботу КСУ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу президентської партії.

"Ця політична заява, спрямована на те, щоб закликати 11 суддів скласти повноваження добровільно. Щоб вони зрозуміли, що народні депутати - це делеговані суспільством суб'єкти законодавчої ініціативи, немає довіри після таких рішень до суддів", - прокоментували в партії своє рішення.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія попередив суддів КСУ - якщо вони не погодяться на вимоги нардепів, то роботу суду доведеться заблокувати, щоб запобігти повному руйнуванню антикорупційної незалежної інфраструктури України.

"Конституційний Суд повинен розглянути в своїй програмі питання конституційності роботи Вищого антикорупційного суду. Це може безпосередньо вплинути на призупинення безвізового режиму з ЄС. Народ України не пробачить такі рішення", - підкреслив Арахамія.

Відзначається, що заяву, подану в КСУ з ініціативи "Слуги народу", підписали 226 народних депутатів. У президентській команді підкреслили, що їх вимога стосується тільки 11 суддів, які підтримали скандальне рішення про скасування електронного декларування.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАЗК. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цим рішенням хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних партнерів нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіз і будь-яку фінансову підтримку, якщо рішення КСУ не скасують.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО, а вже ввечері 29 жовтня НАЗК повернуло доступ до єдиного реєстру електронних декларацій після розпорядження Кабінету міністрів. Також президент подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав дії глави держави ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку, тому що не бачить для цього підстав.

Влада ЄС стурбована конституційною кризою в Україні. Вона закликає офіційний Київ негайно відновити антикорупційну інфраструктуру. У Брюсселі нагадали, що вона є умовою надання фінансової допомоги і безвіза з Євросоюзом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський вирішив діяти жорстко по відношенню до суддів КСУ. Вони закликав свою команду піти на вкрай важливі політичні кроки, щоб не допустити катастрофи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?