Компанію Nokia звинуватили у розробці шпигунської мережі РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Компанію Nokia звинуватили у розробці шпигунської мережі РФ

Компанію Nokia звинуватили у розробці шпигунської мережі РФ
Джерело:  online.ua

Журналісти видання The New York Times звинуватили фінську компанію Nokia у допозі Кремлю із розробкою потужної кібершпигунської мережі з можливістю прослуховування телефонів та перехоплення електронної переписки.

Джерело:  NYT

Що відомо про співпрацю Nokia з Кремлем 

Журналісти-розслідувачі з NYT стверджують, що Nokia відігравала ключову роль у створенні в РФ потужної кібершпигунської мережі з можливостями перехоплення телефонних розмов та електронної переписки.

Цього місяця Nokia заявила, що припинить продажі у Росії, і засудила вторгнення в Україну. Але фінська компанія не згадала, що залишає після себе: обладнання та програмне забезпечення, яке поєднує найпотужніший урядовий інструмент цифрового спостереження з найбільшою в країні телекомунікаційною мережею, - повідомляють журналісти NYT.

За інформацією розслідувачів, головна служба розвідки РФ, а також ФСБ  використовує систему оперативно-розшукової діяльності, або СОРД, для прослуховування телефонних розмов, перехоплення електронних та текстових повідомлень, а також відстеження інших інтернет-комунікацій.

Зокрема, це програмне забезпечення використовувалось для відслідковування прихильників російського опозиціонера Олексія Навального.

Програма перехоплювала телефоні дзвінки як людей з оточення Навального, так і самого опозиціонера.

Журналісти видання посилаються на документи, за якими, Nokia протягом 5 років надавала російським спецслужбам обладнання та послуги для підключення СОРД до найбільшого російського оператора зв'язку МТС.

Хоча Nokia не виробляє технології для перехоплення повідомлень, у документах описується, як вона працювала з російськими державними компаніями щодо планування, оптимізації та усунення несправностей підключення системи СОРД до мережі МТС.

Фото - Flickr.com

Документи, що охоплюють період із 2008 по 2017 рік, показують, що Nokia знала, що запускає російську систему шпигунства.

У Nokia, яка не заперечувала справжність документів, заявили, що дотримуються міжнародних стандартів, використовуваних багатьма постачальниками основного мережевого обладнання, яке використовується для державного стеження.

Компанія закликала уряди встановити чіткіші експортні правила щодо того, де можна продавати технології, і заявила, що "беззастережно засуджує" вторгнення Росії в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?