"Константинополь більше не центр православних церков": у патріарха Кирила шокували новою резонансною заявою
Категорія
Світ
Дата публікації

"Константинополь більше не центр православних церков": у патріарха Кирила шокували новою резонансною заявою

"Константинополь більше не центр православних церков": у патріарха Кирила шокували новою резонансною заявою
Джерело:  online.ua

Автокефалія Української православної церкви є "політичним замовленням" Заходу, який виконує Вселенський патріарх Варфоломій. Тим самим він "встав на шлях розколу і самоскасував Константинопольський патріархат, який більше не може бути центром православних церков".

З такою резонансною заявою виступив голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, митрополит Волоколамський Іларіон, коментуючи угоду, яку напередодні підписав президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Останні кроки і рішення патріарха Варфоломія, включаючи підписання сьогоднішньої угоди, лежать поза канонічного поля, а знаходяться виключно в політичній площині. Виконуючи замовлення з-за океану, спрямоване на ослаблення і розчленовування єдиної Російської церкви, патріарх Варфоломій поспішає виконати це замовлення, поки не змінилася політична кон'юнктура і поки при владі на Україні знаходиться нинішній президент", - заявив Іларіон.

Він в черговий раз звинуватив Варфоломія в тому, що "він легітімізував релігійних діячів, які перебувають в розколі".

"Патріарх Константинопольський Варфоломій протиставив себе канонічному світовому православ'ю і вже не може претендувати на роль всесвітнього координатора для інших православних церков. Ставши на шлях розколу, константинопольський патріарх зробив ще один крок на шляху протиставлення себе повноті православної церкви. Якщо раніше за згодою помісних церков Константинопольський патріархат виступав для них в якості координуючого центру, то тепер такого центру більше не існує: Константинопольський патріархат добровільно самоскасувався в цій іпостасі", - додав представник РПЦ.

Таким чином у патріарха Кирила відреагували на угоду Порошенко і Варфоломія, яку вони підписали в Стамбулі. В цьому документі прописані кілька важливих пунктів. По-перше, це документ передбачає, що Вселенський Патріарх надасть Томос, визнаючи незалежність української Церкви, і вручить його особисто обраному на Соборі Предстоятелю. Також в угоді зазначено, що в Києві буде створено представництво Вселенського патріархату, місія якого сприятиме зв'язків незалежної української церкви зі вселенським православ'ям.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава російського синодального Відділу по взаєминах Церкви із суспільством і ЗМІ Володимир Легойда інакше відреагував на угоду Порошенко і Варфоломія. Він вважає, що данній документ нічого не змінить в питанні автокефалії Української православної церкви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?