Королева гри: чому Google присвятив дудл українці Людмилі Руденко
Категорія
Україна
Дата публікації

Королева гри: чому Google присвятив дудл українці Людмилі Руденко

Королева гри: чому Google присвятив дудл українці Людмилі Руденко
Джерело:  online.ua

27 липня героїнею нового дудлу Google стала українка Людмила Руденко - легендарна шахістка, перша чемпіонка світу серед шахісток від Радянського Союзу та рятівниця 300 дітей з блокадного Ленінграда (нині Санкт-Петербург), повідомляє ONLINE.UA.

"Сьогоднішній Doodle, що є художнім натхненням від графіки та плакатів 1960-х років, по-новому зображує сфокусовану твердість Руденко під час гри чемпіонату світу. З нагоди її 114 дня народження ми віддаємо належне заслугам Руденко як на шаховій дошці, так і поза нею", - зазначають автори дудлу.

Легендарна Українка народилася 1904 року в Лубнах на Полтавщині і навчилася грати в шахи ще в десятирічному віці. Руденко виграла своє перше велике змагання - чемпіонат серед жінок у Москві 1928 року, коли їй було лише 24 роки.

У 1950 році Людмила Руденко виграла другий у світі чемпіонат світу з шахів серед жінок, ставши першою спортсменкою від Радянського Союзу, яка здобула такий титул. Першість вона утримувала аж до 1953 року.

Під час Другої світової війни завод, де вона працювала, терміново евакуювали до Уфи з Ленінграду. Однак, діти робітників залишилися, оскільки їх забрати не змогли. Коли стало зрозуміло, що блокада Леніграду є неминучою, Людмила Руденко повернулася до міста та організувала спеціальний потяг, який і вивіз дітей до батьків до того, як місто оточили.

Саме цей вчинок Руденко називала найбільшим досягненням в своєму житті.

Вона померла в травні 1986 року, а в 2015-му легендарну українку включили до Світової зали слави шахів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українська шахістка Ганна Музичук посіла третє місце на чемпіонаті Європи зі швидких шахів, що проходив в грузинському Тбілісі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?