Коронавірус може бути аутоімунним захворюванням — що це означає
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Коронавірус може бути аутоімунним захворюванням — що це означає

Коронавірус може бути аутоімунним захворюванням — що це означає
Джерело:  online.ua

Вчені дедалі частіше звертають увагу на теорію про те, що попри респіраторні ознаки, коронавірус є аутоімунним захворюванням. За словами експертів, на це вказують ускладнення, які викликає в організмі хвороба. Що важливо розуміти, аутоімунні захворювання – це хвороби при яких імунітет організму діє не проти сторонньої сполуки, вірусу чи антигену, а проти клітин власного організму. У випадку коронавірусної хвороби, науковці помітили певну закономірність: у багатьох людей, інфікованих коронавірусом, розвивається міокардит – запалення серця. Ускладнення було навіть у людей з легким перебігом хвороби. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Elemental.

Як стверджують фахівці, 60% хворих на COVID-19 мали активний міокардит через два місяці після інфекції. Наразі науковці не можуть пояснити, чому міокардит виникає у хворих на коронавірус. Одна з гіпотез вчених – це аутоімунна реакція організму.

"COVID-19 поділяє подібну запальну імунну відповідь з антизапальними та аутоімунними станами", – наголосив професор інфекційних хвороб та вакцинологів в Школі громадського здоров'я в Берклі Джон Шварцберг.

За словами вченого, коронавірус змушує імунну систему неправильно визначити щось у клітинах серця як небезпечне. Ця помилкова ідентифікація призводить до запалення.

Окрім того, нове дослідження, яке оприлюднили в Journal of Immunology, підтверджує той факт, що SARS-CoV-2 може спровокувати помилкову атаку імунної системи організму на власні клітини та тканини у серці, мозку та інших місцях.

"Розуміння цих аутоімунних процесів може бути ключем до запобігання цій шкоді та порятунку життя", — йдеться в повідомленні.

Також фахівці зафіксували, щореакція імунної системи на коронавірус може змінити мозкову діяльність, вплинувши на тривалість сну. Варто зазначити, що ще 2 місяці тому дослідження Nature Immunology вивчило активність імунних клітин та антитіл серед людей з важким перебігом COVID-19. Вчені виявили деяку вражаючу схожість з аутоімунними захворюваннями.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні немає умов для зберігання вакцини проти коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?