Коронавірус вражає не тільки легені - знайдено ще один ключ до ефективного лікування інфекції
Категорія
Технології
Дата публікації

Коронавірус вражає не тільки легені - знайдено ще один ключ до ефективного лікування інфекції

Коронавірус вражає не тільки легені - знайдено ще один ключ до ефективного лікування інфекції
Джерело:  online.ua

Підступний коронавірус, над особливостями і властивостями якого ламають голову вчені з усього світу, виявився ще більш небезпечним для людини. При проникненні в організм, він не тільки вражає дихальну систему, а й відразу ж вбиває імунітет, а саме руйнує Т-лімфоцити, які відіграють ключову роль в імунній відповіді. До такого висновку прийшли дослідники з Третього військово-медичного університету в Китаї, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Frontiers in Immunology.

Клінічні спостереження більш ніж за 500 пацієнтами з коронавірусом показали, що в їх аналізах крові знижені і аномально виснажені Т-лімфоцити - головні імунні клітини. Як з'ясувалося, вірус безпосередньо не атакує їх, а провокує викид цитокінів, які допомагають організму боротися з інфекцією. Але через те, що виникає цитокиновий шторм (сильний запальний процес) білки починають атакувати і здорові клітини, зокрема Т-лімфоцити, які навіть якщо і залишаються в крові, то не можуть функціонувати на повну силу.

"Ми повинні приділяти більше уваги кількості Т-клітин і їх функцій, а не дихальної функції пацієнтів", - говорить Йонгвен Чен, який очолив дослідження.

Зниження кількості Т-клітин у пацієнтів з COVID-19. (А) Демографія Т-клітин у пацієнтів; (B) номера Т-клітин в різних групах; (C) кількість Т-клітин у пацієнтів різного віку; (D) Кількість Т-клітин у пацієнтів, що не відносяться до ВІТ, з різними клінічними результатами. ** р <0,01 і **** р <0,0001.

Виснаження Т-клітин у пацієнтів з COVID-19. (A, B) експресія PD-1 на Т-клітинах в різних групах; (C, D) Динамічний профіль експресії PD-1 і TIM-3 на Т-клітинах у 3 пацієнтів. NS: чи не значимо, * p <0,05, ** p <0,01.

За його словами, значне зниження і виснаження Т-лімфоцитів ставить організм людини під удар, навіть якщо їй вдалося вилікуватися від коронавіруса. Тому вони закликають медиків переглянути алгоритм лікування коронавіруса і направити його на ввідновлення кількості Т-клітин і поліпшення їх функції, інакше пацієнти після одужання залишатимуться більш уразливими до повторного зараження.

На думку авторів дослідження, нові терапевтичні заходи вкрай необхідні для лікування пацієнтів з COVID-19 навіть на ранніх стадіях, щоб попередити прогресування захворювання у пацієнтів з більш високим ризиком з низькою кількістю Т-клітин.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як швидко підвищити свій імунітет, щоб протистояти застуді та вірусам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?