Країни Балтії домовилися про відключення від енергосистеми РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Країни Балтії домовилися про відключення від енергосистеми РФ

Країни Балтії домовилися про відключення від енергосистеми РФ
Джерело:  online.ua

Оператори країн Балтії підписали угоду про синхронізоване відключення системи РФ та підключення до мережі континентальної Європи у лютому 2025 року. 

Джерело: Міністерство енергетики Литви

Країни Балтії відключаться від енергосистеми РФ

Угода між Elering, AST і Litgrid, операторами систем передачі електроенергії Естонії, Латвії та Литви, передбачає, що у лютому 2025 року, системи синхронно підключаться до мережі континентальної Європи і відключаться від російської системи.

З початку повномасштабної війни Росії проти України ризики, пов’язані з енергетичною безпекою країн Балтії, суттєво змінилися, і всі три країни Балтії розглянули можливості приєднання до електромережі континентальної Європи раніше, ніж було домовлено спочатку, - вказано у повідомленні.

Угода також передбачає, що країни Балтії спільно вийдуть влітку 2024 року, за півроку до синхронізації, з контракту BRELL, укладеного з російськими та білоруськими операторами.

Повідомляється, що встановлення перших синхронних конденсаторів, систем керування та реконструкція третьої лінії між Естонією та Латвією, будуть завершені до узгодженої дати.

Інші проекти, реалізовані балтійськими операторами ГТС, пов’язані з синхронізацією, будуть реалізовані до кінця 2025 року або пізніше.

Найближчими днями прем’єр-міністри трьох балтійських країн мають схвалити угоду.

У Міненергетики повідомилили, що цього року оператори системи передачі електроенергії країн Балтії та Гданська філія Польського енергетичного інституту провели дослідження щодо можливості синхронізації раніше 2025 року.

Результати показали, що на початку 2025 року системи електропередачі Литви, Латвії та Естонії будуть готові до безпечного відключення від контрольованої Росією системи та синхронізації з континентальною Європою.

Зазначимо, що Литва, Латвія та Естонія, Білорусь та РФ працюють у загальній системі електропостачання, якої керують у Москві.

У травні 2022 року країни Балтії припинили імпортувати електроенергію з РФ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?