Країни ЄС передумали карати Росію за агресію проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Країни ЄС передумали карати Росію за агресію проти України

Країни ЄС передумали карати Росію за агресію проти України
Джерело:  online.ua

Провідні країни Євроcоюзу опираються спробам швидко розробити конкретні санкції та інші покарання для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну. Попри те, що Кремль не демонструє жодних ознак відступу від суттєвого нарощування військ поблизу України.

Джерело: Bloomberg

Німеччина, Франція, Італія та Іспанія хочуть спершу зосередитися на розмові з Москвою, перш ніж викладати подробиці "болючих економічних заходів", які вони запровадять. Але інші країни-члени стверджують, що підтримка публічних погроз санкцій краще стримає президента Росії Володимира Путіна. Про це заявили виданню високопоставлені дипломати та чиновники, які говорили на правах збереження анонімності.

Тим часом глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн зазначила, що російське вторгнення матиме «безпрецедентні наслідки з серйозними заходами проти РФ». У білому домі також анонсували введення низки комплексних заходів у випадку ескалації на північно-східних рубежах України. Джо Байден назвав ці заходи такими, щоб "Путіну було дуже важко зробити те, що, як побоюються люди, він може зробити".

Попри завірення у всесторонній підтримці України, німецька сторона блокує постачання Києву зброї оборонного значення. Інформація про це з'явилась у німецьких ЗМІ лише цього тижня, але, судячи з оприлюднених журналістами даних, таке блокування ексканцлерка практикувала з весни цього року.

Ескалація навесні 

Нагадаємо, саме навесні на російсько-українському кордоні фіксували суттєву напруженість. Зокрема, в російських соцмережах у березні-квітні почали масово з'являтися меседжі про перекидання техніки не лише до кордону, але у в анексований Крим.

 Повертаючись до тривожних кроків європейських країн зі спроби налагодження зв'язку з Росією в той час, як вона проводить все більш сміливі ескалаційні заходи. Вчора високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки зробив таку заяву перед депутатами Європарламенту в Стразбурзі:

Ми хочемо використовувати режим запобігання, тобто роботу дипломатії, спробувати вивчити різні сценарії, щоб мати відповідь для кожного з них, і дати зрозуміти, що відповідь буде у разі застосування будь-якого зі сценаріїв.

– Жозеп Боррель

 За словами анонімних високопоставлених чиновників ЄС, на свідчення яких спирається Bloomberg, Німеччина і інші країни стверджують, що вичікування у цій ситуації  ефективніше, ніж завчасне викладення різних варіантів санкційних заходів. Зважаючи на те. що деякі з них не факт, що можна буде застосувати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?