Кредит знову під загрозою - в МВФ висунули жорсткий ультиматум Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кредит знову під загрозою - в МВФ висунули жорсткий ультиматум Україні

Кредит знову під загрозою - в МВФ висунули жорсткий ультиматум Україні
Джерело:  interfax.com.ua

Співпраця України і МВФ за новою кредитною програмою на 5 млрд доларів опинилася під загрозою зриву. Це підтверджує той факт, що експерти Фонду не відвідали Україну з офіційним візитом в липні, щоб обговорити постачання другого траншу. При цьому постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман відмовився підтвердити, що діюча кредитна програма Фонду в Україні йде за планом. Він нагадав українській владі, що реформа корпоративного управління є однією з основ програми співпраці з Україною, так як підвищує ефективність державного сектору і знижує бюджетні ризики, а до неї мають претензії не тільки в МВФ, але і в ЄБРР. Виступаючи на форумі "Корпоративне управління: втрата суверенітету або антидот корупції" напередодні, представник МВФ не зміг підтвердити, що Україна отримає ще 2,9 млрд доларів за 18-місячною програмою stand-by, підкресливши, що Фонд чекає виконання офіційним Києвом узятих на себе зобов'язань. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Ми продовжуємо контактувати з владою, щоб моніторити прогрес в дотриманні цих зобов'язань. Належне корпоративне управління - це не те що ви робите один раз і потім забуваєте. Його потрібно продовжувати підтримувати як акціонерам, так і політичному істеблішменту. І тут ми бачимо, що є багато сумнівів щодо цього ", - сказав Люнгман.

При цьому в ході дискусії у Люнгмана запитали, чи може він підтвердити, що програма МВФ для України йде за раніше узгодженим планом. Люнгман не зміг відповісти на це питання ствердно.

"Я утримаюся від відповіді на це питання", - сказав представник МВФ.

У свою чергу керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне зазначив, що реформа корпоративного управління в Україні переживає кризу. При цьому він вважає, що не варто говорити про якусь змову проти цієї реформи. Патроне впевнений, що в результаті консультацій з представниками української влади ситуацію можна виправити.

Нагадаємо, МВФ 9 червня ухвалив для України нову програму stand-by на 18 місяців в розмірі $ 5 млрд, з яких вже отримано перший транш в розмірі $ 2,1 млрд. Всього від МВФ в цьому році Україна планувала отримати $ 3,5 млрд.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МВФ висунув жорсткий ультиматум команді Зеленського через резонансний скандал з раптовою відставкою глави НБУ Якова Смолія, який звільнився через "систематичний тиск влади".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?