Кремль готує делегацію для засідання Ради Росія-НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль готує делегацію для засідання Ради Росія-НАТО

Кремль готує делегацію для засідання Ради Росія-НАТО
Джерело:  online.ua

У Кремлі заявляють, що терміни і формат засідання Ради Росія НАТО, а також склад російської делегації наразі "в опрацюванні". У Москві хочуть направити високопоставлених військових. Таку заяву зробив заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко.

Джерело:  ТАСС

Грушко каже, що оскільки йдеться про питання військової безпеки, "принципово важливо, щоб у засіданні Ради Росія - НАТО взяли участь високопоставлені військові".

Інформація про рішення скликати засідання Ради Росія - НАТО з боку генсека Альянсу Єнса Столтенберга з'явилась на сторінках турецького агентства Anadolu, яке посилаючись на власні джерела в оборонному союзі завило, що орієнтовний час засідання західних союзників і делегації від Росії - 12 січня 2022 року.

До цього прес-служба НАТО повідомила, що 12-13 січня в Брюсселі пройде засідання Військового комітету НАТО на рівні начальників генеральних штабів держав-членів Альянсу.

Нагадаємо, днями президент РФ Володимир Путін заявив про те, що «представники від обох сторін призначені» на переговорну зустріч з американською стороною. Йшлося про переговори з безпекових питань у Женеві.

Тим часом у Штатах заявили, що дата й місце проведення переговорів з Росією у форматі стратегічного діалогу досі не визначені. Таким чином, навряд чи можна зараз стверджувати про одностайність навіть в організаційних питаннях, адже заява США фактично є спростуванням тези Путіна.

Рада Росія – НАТО може стати першою за майже три роки

Востаннє переговори в форматі Росія – НАТО були влітку 2019 року, і з того часу усі спроби призначити дату не увінчувалися успіхом. Загостренню конфронтації сприяють і так звані "проєкти договорів", які опублікувало 17 грудня російське МЗС. Аналітики називають ці документи намаганням повернути розподіл сфер впливу в Європі. Ці "гарантії безпеки" вже встиг розкритикувати генсек Альянсу Столтенберг.

Ідея про проведення нової конференції, де ми знову обговорювали б зони впливу, в рамках яких великі держави могли б контролювати те, що їхні сусіди можуть або не можуть робити, було б для нас кроком назад, це зовсім хибний напрямок.

— Єнс Столтенберг, генсек НАТО

Уточнимо, що в одному з пунктів Росія хоче отримати від Альянсу зобов'язання щодо "виключення подальшого розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?