Кремль підтримав провокаційну пропозицію бойовиків ОРДЛО Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль підтримав провокаційну пропозицію бойовиків ОРДЛО Україні

Кремль підтримав провокаційну пропозицію бойовиків ОРДЛО Україні
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна в черговий раз визнала, що керує бойовиками ОРДЛО і стоїть за всіма діями так званих "ЛНР" і "ДНР". Це підтвердив глава російського МЗС Сергій Лавров. Він прокоментував недавню провокаційну пропозицію окупантів передати владі України полонених в односторонньому порядку, але не в рамках встановленої процедури, а через кума Путіна і главу політради проросійської партії "ОТЗЖ" Віктора Медведчука. Лавров звернув увагу на те, що це рішення бойовики ОРДЛО прийняли за підтримки російського керівництва. І за це, як вважає російський міністр, офіційний Київ повинен бути вдячним. З такою заявою він виступив на пресконцеренції 18 січня, на якій підбив підсумки 2020 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС РФ.

"(Самопроголошені - ред.) республіки за нашої підтримки, як ви знаєте, оголосили, що найближчим часом планують просто проявити добру волю та передати частину українських громадян, які утримуються на території" ДНР "і" ЛНР ", Києву. В односторонньому порядку . Нехай хоча б українська влада прдемонструє почуття сорому, за те, що обмін "всіх на всіх", як домовлявся раніше, затягується з причин, які не мають ніякого відношення до гуманітарних міркувань", - сказав Лавров.

Тим самим він в черговий раз звинуватив офіційний Київ у зриві домовленостей щодо обміну полоненими, який був узгоджений Зеленським і Путіним ще на саміті в Парижі в 2019 році. Правда, Лавров не згадав, що за зривом обміну стоїть саме команда Путіна, яка шантажує українську владу цим серйозним питанням, домагаючись закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції України та проведення виборів в ОРДЛО до передачі контролю України над російсько-українською ділянкою кордону в Донецькій і Луганській областях.

Про намір бойовиків ОРДЛО в односторонньому порядку передати полонених Україні через Медведчука стало відомо ще 16 січня. У їхніх повідомленнях говорилося, що бойовики 18 січня готові передати жінок, літніх і страждають важкими захворюваннями осіб, які не воювали в складі українських військ.

Як відомо, останній обмін полоненими між Україною, Росією і бойовиками ОРДЛО відбувся в квітні 2020 року. З полону терористів "ДНР" і "ЛНР" тоді звільнили 20 українців. Офіційний Київ передав 14 осіб. 29 грудня 2019 року Україні вдалося домогтися першого великого обміну полоненими - тоді Київ повернув 124 людини. За даними СБУ, в полоні у бойовиків перебувають ще не менше 200 українців і в Мінських угодах прописаний пункт щодо обміну за формулою "всіх на всіх". Але команда Путіна категорично відмовляється на такий обмін і тим самим зриває домовленості, в чому регулярно звинувачує українську владу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лавров заявив про серйозну поступку Україні по Донбасу  і дав зрозуміти, що ні на які домовленості Путін більше не піде.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?