Кремль поставив ультиматум: розкриті вимоги Росії щодо колишніх беркутівців
Категорія
Україна
Дата публікації

Кремль поставив ультиматум: розкриті вимоги Росії щодо колишніх беркутівців

Кремль поставив ультиматум: розкриті вимоги Росії щодо колишніх беркутівців
Джерело:  online.ua

Києву довелося піти на ультиматум Кремля щодо передачі бойовикам ексберкутівців, інакше обмін полоненими міг не відбутися. Це була головна вимога Росії, без виконання якої Україна б не отримала спецназівців, які перебували в полоні у бойовиків на окупованому Донбасі. Вимоги Росії щодо останнього обміну полоненими розкрила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Валерія Лутковська, передає ONLINE.UA з посиланням на Українське радіо.

"І "Харківська група", і ексберкутівці були в списках на обмін починаючи з, якщо я не помиляюся, 2015-2016 років. Потім, в грудні 2017 року, було прийнято рішення про те, що ці особи не мають відношення до конфлікту і, відповідно, вони не будуть звільнені в результаті цього процесу", - пояснила Лутковська.

Але в Росії поставили ультиматум. Там заявили, що якщо Київ не видасть ексберкутівців, обвинувачених в масових вбивствах на Майдані, то бойовики не повернуть Україні спецназівців.

"Відповідно ми залишили, як мінімум, п'ятьох наших хлопців на два довгих роки, які були потрібні для проведення наступних раундів переговорів, які, нарешті, увінчалися успіхом", - сказала Лутковська, зазначивши, що українські спецназівці перебували в полоні в умовах, які значно гірше тих, в яких знаходилися в українських СІЗО ексберкутівці і харківські терористи.

Лутковська запевнила, що звільнення ексберкутівців і харківських терористів не зашкодять процесу здійснення правосуддя. Вона нагадала, що суд звільнив їх під особисте зобов'язання брати участь в засіданнях. У той же час Лутковська запевнила, що судові засідання триватимуть.

"Ми звільнили людей, і мені здається, що це дуже важливо. З 16 січня треба продовжувати роботу, тому що у нас є ще велика кількість людей, які знаходяться в незаконному утриманні на території окупованого Донбасу. Це близько 300 осіб. Відносно 101 особи у нас є документи, які підтверджують незаконне утримання під вартою, а в відношенні приблизно 200 чоловік у нас є інформація від родичів, але немає документів", - додала Лутковська.

Нагадаємо, напередодні відбувся великий обмін між Україною і бойовиками ОРДЛО, в рамках якого додому повернулися 76 українців. Ще п'ятеро звільнених з полону бойовиків українців заради своїх близьких залишилися на тимчасово окупованих територіях. Київ передав бойовикам 141 людину, але 14 з них відмовилися повертатися на територію ОРДЛО.

Варто зазначити, що з жорсткою критикою через передачу бойовикам ексберкутівців виступали багато експертів. Зокрема, розкритикував рішення Зеленського колишній бранець Кремля Олег Сенцов. Він заявив, що видавши в ОРДЛО справжніх вбивць, президент позбавив українців головного - справедливості.

Президент України Володимир Зеленський назвав звільнення ексберкутівців його складним політичним рішенням. Він зазначив, що, якщо б вони залишилися в СІЗО, то обмін не відбувся б і не вдалося б повернутися полонених українців. Український лідер запевнив, що це ніяк не вплине на справи Майдану і вони будуть закінчені.

Раніше ONLINE.UA публікував повний список звільнених з полону українців. Серед них 12 військових, 2 журналістів, решта - активісти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?