Кремль змушує росіян жити у брехливій романтиці — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

Кремль змушує росіян жити у брехливій романтиці — академік Української академії наук Віталій Луньов

Кремль змушує росіян жити у брехливій романтиці — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

Чому брехня у росії приречена на самознищення та чи змусить мобілізація прокинутися громадян рф обговорювали у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук та академік Української академії наук Віталій Луньов.

Джерело:  «Свідомі про несвідоме»

За словами Віталія Луньова, брехня завжди знищує попередню брехню і ставить під сумнів брехуна — у цьому полягає ідея розвінчання пропаганди.

Чому пропаганда завжди намагається знайти новий виток, новий інформаційний привід, ще щось схоже? Тому що тут є ключове в цьому підході. Це розвінчання того, хто демонструє, хто це каже. І тоді ця людина чи ціла система обнуляється. Тоді з'являються місце для сумнівів і з'являються питання, на які відповідати дуже складно, — пояснює академік Української академії наук.

У росії нарешті почався період сумнівів у тому, що говорить кремль

Оголошення мобілізації путіним справді змусило росіян переосмислити останні події та замислитися про те, що вони увесь час свято вірили у брехню влади.

Я думаю, що почався період сумнівів, коли є об’єктивна можливість у людей оцінити і переоцінити те, що відбувається… Знову ж таки, ми можемо дуже переоцінювати здібності людей щось брати й переоцінювати. Адже росіяни — учасники цього процесу. І це люди, які до останнього будуть вірити в пропаганду, тому що це єдина віра, яка взагалі може бути в такій ситуації для людей, які вбивають. Вони ж повинні якимось чином це виправдовувати, — зазначає Віталій Луньов.

Академік Української академії наук звертає увагу на те, що зараз українці мають справу з брехнею, яка вже сталася та яка вже вплинула і запрограмувала людей на найближчий час.

Чимало росіян знаходяться під впливом військової романтики, погоджуються на мобілізацію, оскільки ніколи не бачили справжнє потворне обличчя війни.

Цілком можливо, лише декілька днів чи тижнів на реальному, а не віртуальному, полі бою зможуть змінити їхнє ставлення до того, що відбувається.

Кремль завжди каже просту річ: «Нам потрібно зробити лише один крок. Нам буде добре, коли ми вб'ємо нацистів в Україні. У нас буде все добре, коли ми щось зробимо». Тобто оця віра тільки в "один крок" змушує людей жити в брехливій романтиці. І тут вони й попадаються, — пояснює Віталій Луньов.

Читайте також: Російська пропаганда може бути успішна лише серед людей, які готові терпіти насилля — Свідоме про несвідоме

Чи змусить мобілізація прокинутися росіян

На переконання доктора психології Василя Мосійчука, мобілізація справді може підштовхнути росіян до рішучих дій проти режиму путіна.

Моя інтуїція каже, що ця мобілізація почне будити росіян. Вони прокинуться з трагедією, тому що лише трагедія зможе розбудити ці уми. путіну не вдасться схитрити, як Сталін схитрив. Сталіну пощастило, що з'явився фашизм в Європі, тому що він теж був би фашистом. Фашисти напали і йому пощастило організувати маси людей на боротьбу з ним. А сьогодні, браття і сестри по СРСР, ви – фашисти і рашисти. І вам буде дуже важко, коли ви це усвідомите, — підсумовує Василь Мосійчук.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?