Крим може втратити унікальний печерний комплекс Барабан-Коба
Категорія
Україна
Дата публікації

Крим може втратити унікальний печерний комплекс Барабан-Коба

Крим може втратити унікальний печерний комплекс Барабан-Коба
Джерело:  online.ua

Унікальний комплекс печерних споруд Барабан-Коба, розташований в печерному місті Мангуп-Кале в Бахчисарайському районі Криму, опинився в зоні ризику через несприятливі природні фактори.

 
Про це заявив декан історичного факультету колишнього Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського Олександр Герцен, передає ONLINE.UA з посиланням на "РІА Новини"

Він розповів, що в скельній монолітної покрівлі комплексу Барабан-Коба з'явилася тріщина.

«Гірська частина Криму, поселення, що знаходяться на вапнякових мисах, плато, піддаються дуже сильному впливу з боку природних чинників - дощ, сніг вітер. Найстрашніше - повільний хід цього процесу. Ми дуже боїмося наслідків. Найзнаменитіший об'єкт на Мангупі, який відвідують всі туристи, - це триповерховий комплекс Барабан-Коба, в його монолітній покрівлі з'явилася тріщина », - розповів Герцен.

Варто зазначити, що ще до окупації півострова об'єкт планували внести до номінаційного списку пам'яток ЮНЕСКО. Декан історичного факультету вважає, що «незважаючи на політичні та інші обставини, організація втекла з Криму».

«Херсонес вони встигли номінувати, але боюся, що в зв'язку з перетвореннями, які в Херсонесі проводяться, вони можуть теж вийти з цього проекту», - сказав Герцен.

Як повідомляв ONLINE.UA,  раніше у Мексиці знайшли найбільшу затоплену печеру в світі, в якій до того ж було кілька реліквій майя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?