Кшиштоф Кесльовський став героєм нового Google дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

Кшиштоф Кесльовський став героєм нового Google дудл

Кшиштоф Кесльовський став героєм нового Google дудл
Джерело:  online.ua

27 червня 2021 року минає 80 років від дня народження всесвітньо відомого режисера Кшиштофа Кесльовського. Google присвятив йому яскравий дудл, яким нагадав про те, як польський творець кіно буквально перевернув світ кінематографа в 70-і роки.

Джерело: Google

Google дудл вийшов креативним і незвичайним, таким же якою і була творчість Кесльовського. На ньому зображено лише обличчя режисера в окулярах, яке розділене на 2 зони - синю і червону. Ці кольори обраны не випадково - вони символізують назву знаменитої трилогії фільмів режисера "Три кольори: Синій, Білий, Червоний".

Google дудл Кшиштофу Кесльовському - скріншот

До речі, творці Google створили кілька вариантів дудла для Кшиштофа Кесльовського.

  Google дудл Кшиштофу Кесльовському - скріншот

Хто такий Кшиштоф Кесльовський

  • Кшиштоф Кесльовський народився 27 червня 1941 року в Варшаві.

  • Він в ранній юності рішуче надумав стати режисером і присвятити своє життя кінематографу, але в кіношколу його довго не приймали - тільки з третьої спроби Кшиштофу вдалося скласти іспити і вступити до виша.

  • Режисерську кар'єру Кшиштоф Кесльовський почав з документальних фільмів, в яких показував всю правду про життя в сучасній Польщі. Картини були резонансними.

  • Хобі Кесльовского були в ремонтних роботах: він був майстром на всі руки - вішав люстри, розбирав автомобільні двигуни, майстрував з дерева, чим активно користувалися всі друзі режисера.

  • Документалістикою режисер займався 15 років, але потім вирішив перейти на художні фільми, так як почав сумніватися в можливості говорити правду при авторитарному режимі влади.

  • Кшиштоф Кесльовський помер в 54 роки (13 березня 1996 року) після серцевого нападу під час операції на серці. Його поховали на Повонзковському кладовищі в Варшаві.

  • Кесльовський й досі вважається одним з найбільш впливових режисерів Європи. Його роботи вивчаються на заняттях з кіномистецтва в університетах усього світу.

Фільмографія Кшиштофа Кесльовського

Фільми Кшиштофа Кесльовського (фото - wikipedia.org)

За своє життя Кшиштоф Кесльовський зняв кілька десятків фільмів. У кожній картині він наполегливо відстоював свою незалежність і водночас не давав себе поглинути опозиції, яка заволоділа тоді значною частиною людей його кола. Тільки після смерті творчість режисера оцінили по достоїнству, а до цього дорікали за відмову публічно протистояти чинній владі в картинах, в яких режисер показував життя простих людей, що мріють про сім'ю, матеріальны блага і стабільнысть.

Найвідоміші фільми Кшиштофа Кесльовського:

  • Працівники '71: Нічого про нас без нас

  • Автобіографія

  • Декалог

  • Випадок

  • Короткий робочий день

Найуспішнішими фільмами польського режисера стали його останні чотири картини, в яких він розмірковував про нерозгаданість світу навколо нас. Остання трилогія Кесльовського "Три кольори: синій, білий, червоний". В ній він намагався знайти відповіді на питання про те, що таке рівність, як свобода поєднується зі справедливістю та які межі у братства.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?