КСУ вимагає, щоб депутати оскаржили відновлення повноважень НАЗК
Категорія
Політика
Дата публікації

КСУ вимагає, щоб депутати оскаржили відновлення повноважень НАЗК

КСУ вимагає, щоб депутати оскаржили відновлення повноважень НАЗК
Джерело:  Hromadske

Суддя Конституційного Суду Ігор Сліденко почав скаржитися на те, що закон про відновлення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції не передбачає захисту суддів від ймовірних зловживань НАЗК. За його словами, деякі народні обранці можуть оскаржити окремі його норми. Окрім того, він додав, що в змінах до закону депутати не врахували механізми, які б контролювали суддів. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Громадське".

Як стверджує Ігор Сліденко, народні обранці додали лише формальні норми, які нібито відносять суддів в "окрему категорію перевірки". Проте, за його словами, вони не зможуть впливати на контроль НАЗК.

"Закон фактично продовжить діяти у тому вигляді, у якому й був", – заявив суддя КСУ.

Ігор Сліденко додав, що депутатампропонували залишити НАЗК органом виконавчої влади. Однак вони мали б передбачити певні кроки для перевірки суддів чи зробити НАЗК незалежним органом та не змінювати його повноваження. Суддя каже, що нардепи звернуться до Конституційного Суду з поданням про неконституційність певних норм закону. Він також наголосив, що наразі не знає, коли саме буде документ. Втім суддя КСУ припустив, що його таки подадуть.

Як уже згадувалося раніше, український парламент 15 грудня 2020 року схвалила законопроєкт про відновлення повноважень НАЗК: його підтримали 300 народних обранців. Варто зазначити, що цей законопроєкт є важливим для нашої країни, оскільки посприяє вирішенню конституційної кризи в державі. Окрім того, що важливо розуміти, закон відповідає висновку Венеціанської комісії. Зокрема, він відновлює повноваження НАЗК, неконституційність яких Конституційний Суд не зміг довести.

Останні події вже прокоментував заступник голови НАЗК Іван Пресняков. За його словами, те що 300 депутатів проголосували за відповідні закони, надає певний оптимізм. Однак він також звернув увагу на те, що не все так позитивно, як здається на перший погляд, оскільки наразі агентство опинилося у такій ситуації, в якій було рік тому. Тоді з'явилось нове керівництво і після значних змін до закону, потрібно було ухвалювати нові порядки проведення перевірок декларації, перебудовувати систему.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, президент Венеційської комісії Джанні Букіккіо розкритикував скандальне рішення КСУ, а також  невідкладно звернувся до парламенту України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?