"Кухар Путіна" регулярно літає в Африку і на Близький Схід: розкриті нові факти зв'язків Кремля з "вагнеровцями"
Категорія
Світ
Дата публікації

"Кухар Путіна" регулярно літає в Африку і на Близький Схід: розкриті нові факти зв'язків Кремля з "вагнеровцями"

"Кухар Путіна" регулярно літає в Африку і на Близький Схід: розкриті нові факти зв'язків Кремля з "вагнеровцями"
Джерело:  Нова газета

Наближений до Кремля бізнесмен Євген Пригожин, якого називають "кухарем Путіна", за останні два роки майже 80 раз літав до країн Африки і на Близький Схід. Його поїздки пов'язують в російськими найманцями з ПВК "Вагнер", які воюють в зонах збройних конфліктів.

Про нові факти зв'язків Кремля з "вагнеровцамі" говориться в розслідуванні російської "Нової газети", повідомляє ONLINE.UA.

Журналісти з'ясували, що Пригожин щомісяця літає на бізнес-джеті M-VITO на Близький Схід. Відзначається, що за два роки 48 разів літак "кремлівського кухаря" здійснив посадки і злети з Бейрута, столиці Лівану, що межує з Сирією. У більшості випадків Бейрут, судячи з деталей перельотів, використовувався тільки як перевалочний пункт, з якого через кілька годин після приземлення джет вилітав до Сирії або в Африку, де приземлявся 28 разів.

У повідомленні підкреслюється, що повітряний простір над Сирією закритий для польотів цивільних літаків, так як там високі ризики потрапляння під обстріл. Мало хто ризикує там летіти, але літак Пригожина 21 раз побував над територією Сирії з 2016 року.

Відзначається, що під час польотів на Близький Схід і в країни Африки Пригожин не тільки курирує "вагнеровців", але і відстоює інтереси Росії в цих країнах. За даними журналістів, Пригожин грає не останню роль не тільки в підписанні договорів про військову співпрацю, але і угод про розвідку і видобуток корисних копалин.

У публікації "Нової газети" зазначено, що журналісти направили запит на пошту групи компаній "Конкорд", що належить Пригожину, про інтереси "кухаря Путіна" в країнах Африки, Лівані та Сирії. З неверіфікованого аккаунта вони отримали відповідь, імвірно пов'язаного з Пригожиним, що літак, про який йде мова в розслідуванні, бізнесменові не належить, а на його борту Пригожин нібито не літав в вищеназвані країни.

Нагадаємо, Пригожина пов'язують з організацією та фінансуванням так званої "фабрики інтернет-тролів" і "приватної військової компанії Вагнера". Він заперечує свою причетність до російських найманців, які воюють в Сирії, на Донбасі та в інших країнах.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що "іхтамнети" Путіна подали скаргу до Міжнародного суду за незаконне використання людей у військових цілях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?